Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.

С тези думи външното ни министерство коментира думите на турския президент Реджеп Ердоган, че Кърджали е в "духовните граници" на Турция.

Още по темата

В позицията на външното ни министерство се казва, че ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.

От МВнР обаче припомнят, че в действителност днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане.

България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори, отбелязва външното ни министерство.

Ердоган заяви на 11 март в реч в град Сакария, намиращ се в Северозападна Турция, близо до Черно море: „Искам лично от моето име и от името на турския народ да поздравя братята ни в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, България и Румъния”.

"Пращаме нашия поздрав на всички страдащи и потиснати наши братя в Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини, Кърджали и Мостар", каза Ердоган и подчерта: "Тези градове физически са разположени в други страни, но те са част от нашите духовни граници. Същността на Турция не се побира на 780 хиляди квадратни километра", заяви турският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase