Снимка: Reuters

Десетки хиляди словаци участваха в петък вечерта в демонстрации в памет на журналиста Ян Куциак и неговата годеница, които бяха убити, докато репортерът работел по материал за влиянието на италианската мафия в Словакия, предаде Асошиейтед прес.

В столицата Братислава президентът Андрей Киска поиска от множеството да запази минута мълчание в памет на двамата, чиито тела бяха открити в неделя в дома им във Велка Маца, източно от Братислава. Журналистът и годеницата му Мартина Кушнирова планирали да се оженят през май.

На митинга в столицата се събраха около 20 000 души. Подобни демонстрации бяха организирани в още 25 града в Словакия, както и в чужбина, в градове като Лондон, Париж, Брюксел и Люксембург. Демонстрации в памет на журналиста и неговата приятелка са планирани също във Ванкувър, Пекин и Дубай, допълва агенция ТАСС.

Още по темата

Протестиращите в Братислава носеха снимки на жертвите и плакати с надписи като: "Аз съм гневен", "Мафия, махни се от страната ми", "Атака срещу журналисти = атака срещу всички нас".

След мирното шествие някои от протестиращите отидоха до сградата на правителството и призоваха за оставка на кабинета на Роберт Фицо, посочва АП.

Висш италиански антимафиот каза вчера, че прокурори от Италия са предупреждавали словашките власти за "опасно" проникване на влиятелна мафиотска организация, но те не са ги послушали.

Началникът на словашката полиция Тибор Гаспар обаче оспори това твърдение.

В четвъртък словашката полиция претърси домовете на предполагаеми членове на Ндрангета /калабрийската мафия - бел.ред./ във връзка с убийството. Седем мъже бяха задържани, сред които италианеца Антонино Вадала. Той е имал бизнес отношения с най-малко двама словашки високопоставени чиновници, близки до премиера Фицо. Двамата служители подадоха оставки в сряда.

Федералното бюро за разследване, британският Скотланд Ярд, чешката полиция и Европол помагат на словашките власти в разследването на убийствата.

Генералният секретар на "Репортери без граници" се срещна в петък с премиера на Словакия и го призова да се извини за обидите към журналисти.

Ройтерс припомня, че Фицо веднъж определи журналистите като "мръсни, антисловашки проститутки". Въпреки това правителството на Фицо обяви награда от един милион евро за информация, която може да помогне за разкриване на престъплението.

Генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар осъди "ужасния климат за журналисти", създаден от правителствени лидери в Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Убийството на Ян Куциак е първото документирано убийство на журналист в Словакия и петият подобен случай в държава от ЕС за последното десетилетие, посочиха от "Репортери без граници".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase