fallback

Икономистът Владимир Каролев обясни, че е често срещана практика при кандидатстването за закупуването на някаква компания това да става с новосъздадена такава, какъвто е случаят с продажбата на ЧЕЗ на "Инерком груп".

Oще по темата

"Ако спечели съответния процес, вече започва да привлича капитали, ако не спечели - се затваря", поясни Каролев в студиото на "България сутрин". 

Според Явор Куюмджиев, бивш депутат от БСП и бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката, в световната практика е почти невъзможно толкова малка компания като "Инерком" да придобие толкова голяма, като ЧЕЗ.

"Това винаги носи репутационен риск, който може да доведе до спад на техните акции", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият депутат обърна внимание и на друг голям въпрос, като това как ще се гарантира сигурността на снабдяването:

"Да се проверят минимум няколко неща. Първо - произходът на средствата, второ - способността на управляващия екип на купуващото дружество да контролира огромно предприятие, което снабдява с ток над 3 милиона българи, трето - да се разкрие дали наистина Гинка Върбакова е крайният собственик", изброи Куюмджиев.

Каролев пък обясни, че сделката за продажбата на ЧЕЗ е частна и държавата има възможност само да провери купувача.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

PL-CZ-H

преди 6 години

България да си върне енергетиката като държавна собственост, подобно на Полша, Чехия, Унгария. Тогава ще има и по-високи пенсии и няма да храним чужди пенсионери !

151

Жива памет

преди 6 години

До АнонименХа ха ха, ми той и на английски да е , Гинка пак няма да го разбере. Терминологията на международното право за нея с незавършен в Стамболийски 10 клас едва ли ще е понятна и на български!

150

Жива памет

преди 6 години

... Ха ха ха....някой пак удари греда с тази *** Гинка ( и с мъжа й също ). Верно е, че простия човек е супер сервилен и безкруполен, но тези, които ги избраха, бе, тези "стратези" толкова ли не видяха, че от тази овца *** за зеле не става? Ама... умни не им трябват, защото ще излезе, че са по-умни от тях и ще ги окрадат! В този аспект - нищо ново под слънцето! За това нямаме икономика!

fallback