Снимка: БТА

Когато документите по сделката за ЧЕЗ дойдат в България, ще бъдат внимателно проверени. Приемам предложението на колегите от БСП за одържавяване като шега, каза премиерът Борисов в Сандански по време на срещата си с младежите от ГЕРБ по време на зимната им академия. По думите му, по случая ЧЕЗ е много важна ролята на регулатора.

"Ние сме изцяло за частния бизнес, като дясна партия, но тук много важното условие е много силният регулатор. Единственото спасение от частния бизнес или да го държим в необходимите правила е независимите регулатори. Вчера разговарях и с КФН, разговарях и с КЕВР. Внимателно ще проследим като дойдат в нашите институции. На едните мога да разпоредя на ДАНС, другите мога да ги помоля да са независими регулатори и ще видим как ще се развият нещата", предаде думите му БНР.

Премиерът коментира и темата за Шенген. "Убеден съм, че по въздух и вода няма никакъв риск веднага да ни приемат. За сухопътната граница - егоистичното им отношение към нас", каза още Борисов в Сандански, предаде "Фокус".

"Ако не се обърка нещо в България и така вървят нещата до края на годината ще влезем в чакалнята. Такова ми е усещането ", отбеляза премиерът.

Още по темата

"За Шенген аз съм убеден, че по въздух и вода няма никакъв риск веднага да ни приемат. За сухопътната граница - егоистично им е отношението към нас. Те се плашат, ако утре не се проведе срещата във Варна, счупим отношенията с Турция на всякакво ниво. Защото във Варна единствената цел, която аз съм си поставил за тази среща е споразумението за мигрантите. Иначе не огради, не стени, нищо не може да спре стотици милиони мигранти", отбеляза Борисов.

"Иначе всички казват, че сме готови за Шенген, по-скоро на тях им е неудобно, че хем се изпълнили всички критерии, а трябва да се измислят нещо да не ни приемат. Истинската причина е такава - ако и България е шенгенска държава, влизайки в България и Гърция до Холандия и Германия няма къде да се запре вълната. Нашето положение е такова, че ще понесем от цунамито най-голямо поражение. Затова аз ще отстъпвам много пъти, опитвам се да градя мира, защото той е жизнено важен", допълни още Борисов.

"Когато говорим за реколация, винаги се представя вариантът, че от Австрия и от Германия ще ни връщат мигранти. За съжаление малко е че чете.  Релокацията аз я разглежда м в обратна посока - ако утре дойдат 200 или 300 хиляди мигранти в България, те тук или трябва да останат или трябва да бъдат релокирани в Европа? Сиреч, когато кажеш релокация, трябва да си я предсдтавиш и в двете посоки. В единия случай казват трябва да вземете 1000, т етрима дойдохи а тримата избягаха обратно. Или, ако имаме един или половин милион влезли през България, да останат в България или да бъдат релокирани", коментира още министър-председателят.

"От както ние провеждаме нашата политика нулев е натискът на границата", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase