Е102 са инициали, които може да се открият върху етикетите на редица хранителни продукти. А проследяването за наличието на тази добавка е много важно за хората с астма или с повишена алергична нагласа.
Цифрата е кодът на веществото тартразин, широко потребявано в хранителната индустрия. Както подсказва кодовото обозначение, татразинът е боя (всички добавки към храната, означавани с Е и първа цифра 1, са оцветители).
Тартразинът има много приятен жълт цвят и се ползва за подобряване цветовия оттенък на различни храни – сладкиши, безалкохолни напитки, снаксове, желета, инстантни супи и др. Уви, в много случаи тартразинът се ползва и за възстановяване на позагубения жълт цвят на хранителни продукти, които са престояли и съответно изсветлели.
Е102 е позволен за употреба в хранителната индустрия и в САЩ, и в рамките на Европейския съюз. Липсата на забрана обаче не означава, че той е напълно безопасен, особено във високи дози. Именно това е причина по индивидуални решения на местните власти добавката Е102 да не се ползва в Австрия и Норвегия.
Проучванията асоциират прекомерния прием на тартразин с хиперактивност, обърканост и други поведенчески пряви при децата.
Още за Е102 в храните може да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
10
Анонимен
преди 6 годиниОт толкова много Е'та които поглъщаме всеки ден, как пък установих, че точно Е102 е виновно за симптомите хиперактивност и обърканост?
9
До 11
преди 6 годиниОсновния фактор за продължителността на живот при което и да е живо същество на нашата планета е ДНК! Храната освен ако не е тежко токсична, няма как да е фактор, тя може да доведе до определени заболявания при човека, но те се отключват на база приемани количества. Максимата "човек е това което яде" и т.н., не почива на никаква научна основна. Вманиячаването по храненето също е заболяване и то с доста тежки последици за вашето физическо и ментално здраве!
8
Анонимен
преди 6 годиниПреди време имаше едно изследване за продължителност на живота и причини за смъртност . Беше проведено в бедната част и скъпите квартали на един голям град в Англия. Резултатите онагледяваха това което си знаем- качеството на храна е много важно.