Архив: Reuters
fallback

Руски дипломат предупреди днес Израел да не приема закон, която официално ще обяви за геноцид масовия глад в Съветска Украйна през 1932-33 г., отнел живота на милиони хора, предаде Ройтерс

"Сега не е подходящ момент за обсъждане на такъв закон", каза по армейското радио Леонид Фролов, заместник-посланик на Русия в Израел. "Това ще бъде лошо. Това ще бъде погрешен ход", подчерта той.

Става дума за законопроект, внесен в Кнесета от депутата Акрам Хасон от центристка партия, която участва в коалиционното правителство на премиера Бенямин Нетаняху. В текста на проекта се предвижда 6 декември да бъде обявен в Израел за Ден на възпоминание за украинския геноцид.

Депутатът Хасон казва, че преди да подготви проектозакона, в продължение на три месеца е пребивавал в Украйна, за да проучва въпроса.

Т.нар. голодомор в Украйна, в който към 10 милиона човека измират от глад, се отричаше от съветските власти десетилетия наред. През 2016 г. парламентът на Украйна прие резолюция, в която призова страните по света да признаят голодомора за геноцид.

Това разгневи властите в Русия, припомни Ройтерс. Според Киев 17 държави, осем от които са бивши съветски републики или бивши съветски сателити, са признали голодомора за геноцид.

ТАСС цитира изявление на руското посолство в Израел, в което се изказва "съжаление", че в Кнесета е внесен законопроект, който "изопачава историята". Посолството обяснява, че "гладът, предизвикан от голямото засушаване и принудителната колективизация в началото на 30-те години на миналия век" е засегнал не само Украйна, а също Беларус, Казахстан, Поволжието, Северен Кавказ, Западен Сибир и Южен Урал.

Според изявлението броят на загиналите се оценява "от 2 до 8 милиона" и това е трагедия за много съветски народи и голяма хуманитарна катастрофа в цялата страна. "Затова представянето на тези събития като преднамерена политика за унищожаването на украинската нация противоречи на историческите факти и представлява цинична спекулация с паметта на милионите жертви по политически причини". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Анонимен

преди 6 години

До АнонименВрагът на човечеството са парите а не Русия чадо, но за какво ли ти ги обяснявам тези неща.

107

Мосю Густав

преди 6 години

По време на "Голодомора" - популацията на Украина се увеличава драстично /?!?!?/, а по време на нейната "независимост" намалява с милиони /?!?!?/ - още въпроси?

106

Сериозно

преди 6 години

Глупостите за "глодомора" са абсолютна фейк история без доказателства - масови гробове, свидетели и т.н. А истинската история - освобождаването на евреите от червената армия от концлагерите /и не само тях, но и много неблагодарни поляци/ умишлено се "забравя"! 90 процента от концлагерите са били разположени в Полша, Изт. Германия, Украйна и Прибалтика. Познайте коя армия спасява евреите и не само тях?!

fallback