Снимка: Аджибадем Сити Клиник
fallback

"Аз страдам с всеки един пациент и с роднините на всеки един пациент, който е тежко болен".

Това сподели д-р Иво Петров, един от най-успешните ни лекари в инвазивната кардиология. Той е завеждащ Сърдечно-съдов център в "Аджибадем Сити Клиник" - национален консултант, признат и в чужбина.

Д-р Петров признава, че всеки тежък случай го ангажира изключително много емоционално и допълва: "Това може би е в мой ущърб, но смятам, че е в полза на пациентите".

Oще по темата

"Нашата професия не е лесна и тя изисква много упоритост, както се казва разликата межу талантливия и успелия е в упоритостта", сподели още д-р Петров пред bTV. Той смята, че покрай работата си е научил много за себе си и е успял да се справи доста добре с неща, които е смятал, че са непосилни за него.

А професията му дава и щастливи и много тъжни моменти.

Един от най-трудните е относително скорошен. "Едно 30-годишно момче, за съжаление имаше изключително тежко заболяване на аортата… Когато се опитахме да му помогнем, аортата рекрутира и той загина. Независимо, че хиляди спасяваме, когато един не успеем да спасим, това е катастрофа за нас", категоричен е лекарят.

А един от най-щастливите моменти е от съвсем скоро.

"Преди 2-3 седмици, когато излезе наша публикация в едно от най-силните американски издания. Тя беше са за един пациент, който лекувам по една конкрента методика с един специален стенд на аортата -  за първи път в света. Освен това, че при пациента е много добра ситуацията, включително сега 6 месеца след интервенцията, беше огромно удоволствие и признание това, че беше публикувано", допълва лекаят.

И въпреки големите успехи, той е скромен.

"Най-ценният съвет, който съм получвал е, че когато се помислиш за велик и за непогрешим, тогава съдбата ти удря един шамар и ти показва, че това не е вярно. Ние сме грешни и ние не сме погрешими и трябва да внимаваме много и никога да не си вярваме прекалено, защото това е в ущърб на пациентите и защото тогава стават най-големите грешки", споделя д-р Иво Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 години

Доц.Иво Петров е спасил много хора и има знания и умения на световно ниво.Дано има повече лекари,всеотдайни като него,които да останат да работят в България.

14

д-р Ох Боли

преди 6 години

Псувайте си докторите неуки *** и си стойте болни! Ракия за разтривки, нали имате на кило.......

13

Анонимен

преди 6 години

За да се лекуваш при добър доктор в БГ трябва голямо $ (сърце) .

fallback