Матео Салвини. Снимка: архив, Reuters
fallback

Фашисткият режим е направил "много неща" за Италия, въпреки че преследванията на евреи са били лудост. Това заяви федералният секретар на крайнодясната Северна лига Матео Салвини, цитиран от ДПА.

В интервю за радио "Капитал" той посочи като пример за постиженията на фашизма в Италия въвеждането на пенсионна реформа и програмите за обществено полезен труд.

"Но чисто расовите закони и преследванията са сред най-безумните неща, правени някога в историята на вселената", подчерта Салвини. Той декларира, че "предпочита демокрацията и мрази диктатурата във всичките й форми".

Италия е управлявана от фашисткия диктатор Бенито Мусолини от 1922 до 1943 г. През 1938 г. той въвежда антисемитски закони, а през 1940 г. вкарва Италия във Втората световна война на страната на нацистка Германия, припомни ДПА.

По време на възпоменателна проява за Холокоста президентът на Италия Серджо Матарела заклейми вчера онези, които смятат, че фашизмът е имал "някои добри черти" с изключение на расистките закони и съюза с Хитлер.

"Това е много погрешно и неприемливо твърдение и трябва да бъде отхвърлено категорично. Защото расизмът и войната не са били отклонения или случайни, а преки и неизбежни последици", каза той.

Салвини, чиято партия е в съюз в Европейския парламент с френския Национален фронт и германската "Алтернатива за Германия", води кампания преди парламентарните избори в Италия на 4 март. Северната лига е част от консервативна коалиция с участието на "Напред, Италия!" на Силвио Берлускони. Тя води по рейтинг в анкетите, но без очаквано абсолютно мнозинство, посочи ДПА.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

БЪЛГАРИН

преди 6 години

Как ще се справим с *** бе либерастки и неуважаеми имбецилни българи. Мислете преди да пишете. В условията на либерастката евроговноркина утре в България ще стане по-зле и от турското робство а цигойнерските банди ще убиват навсякъде и на воля вас бъдещите пенсионери.Б

31

Бай някой

преди 6 години

Фашизмът има много полезни страни и негово е бъдещето след краха на либерастката лайнокрация.

30

истината

преди 6 години

статистиката показва че жертвите на комунизма са много в повече от тези на фашизма най добре е да им сложим знак за равенство и да ги загробим

fallback