Снимка: Reuters
fallback

Руското външно министерство отрече вчера обвиненията, че сили на руското и сирийското правителство стоят за химическото нападение в дамаското предградие Източна Гута предадоха Ройтерс и ТАСС.

В изявлението на руското външно министерство се посочва, че няма потвърждение, че самото нападение се е състояло, а обвиненията са пропаганда на САЩ. Целта й е да очерни Русия пред международната общност, да попречи на организираните в Сочи мирни преговори за прекратяване на сирийската гражданска война и дори да спре мирния процес, защото решението може да не съвпада с исканото от Вашингтон, заявява руската дипломация.

Oще по темата

Руското външно министерство определи като лицемерие обвиненията от страна на САЩ, че Русия пречи на разследването на използването на химически оръжия в Сирия. Именно Вашингтон и неговите съюзници "умишлено "убиха" през ноември миналата година създаденият от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Съвместен механизъм за разследване на химическите инциденти в Сирия, като отказаха да променят дейността му така, че да съответства на международните стандарти за обективност и професионализъм", се подчертава в изявлението, цитирано от ТАСС. В него се припомня също, че на 23 януари американски представители отхвърлиха руския проект за създаване на нова разследваща комисия, пише БТА.

"САЩ твърдо са решили кои са прави и кои са виновни, въз основа на собствените си геополитически амбиции и опирайки се на задкулисни споразумения с антиправителствени бойци. Виждаме, че Вашингтон не е заинтересуван от установяване на истината, също както не приема никакви гледни точки, несъвпадащи с неговата", подчертава министерството. То посочва, че по инициатива на Франция и САЩ в Париж беше свикано заседание на "така нареченото международно партньорство по борба с безнаказаността при използване на химически оръжия".

"Това мероприятие в ограничен формат, на което не бяхме поканени, стана опит да се замени ОЗХО и да се създаде блок срещу Дамаск с помощта на клевети", според руското изявление, което отправя призив към участниците в срещата "да помислят към какво се стремят САЩ и да се дистанцират от тази рискована авантюра, нямаща нищо общо с целите, декларирани от нейните организатори".

"Натрапчивият стремеж на САЩ да разиграят в Сирия сценарий подобен на този, който използваха в бивша Югославия, Ирак и Либия, се вижда с просто око. Световната общественост трябва да се замисли сериозно за случващото се. А Вашингтон съветваме да прецени докъде може да го доведе курсът към скъсване на отношенията с Русия. Отговаря ли това на интересите на американския народ?", пита руското външно министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

пенко

преди 6 години

Преди години сомалийците "отпукаха" един военен кораб на САЩ /в техни води/ и от тогава там няма военни кораби на НАТЮ !!! Какви са тези "военни бази "на САЩ в Сирия ??? Дроновете няма да помогнат ! Земята е на тези ,които живеят и работят на нея! Навсякъде трябва да има -" НАРОДОУПРАНЛЕНИЕ" - по световните критерии се нарича "ДЕМОКРАЦИЯ " !!! ДА ,МНОГО НАРОДИ ЗАСТРАШАВАТ ЕВРЕИТЕ , НО НЕКА СЕ ЗАПИТАМЕ -ЗАЩО !" ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ " НА САЩ Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НА 5 ЕВРЕЯ!

21

Що е то ?

преди 6 години

Тъ пи и упорити?- (про-) Западни медии резпространяващи FAKE NEWS!

20

Крадеца вика

преди 6 години

В карйна сметка се оказва че подопечните на щатите са нападнали сирийската армия с химически оръжия. За да замажат положението западните медии първи пуснаха фекалните си новини.почакайте малко и истината ще се появи, нали лъжата все пристига първа...

fallback