Снимка: flickr
fallback

Няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на цената на тока за бита от 1 юли.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

Вчера работодателски организации предупредиха, че електроенергията на бита може да поскъпне с между 15 и 30%, ако Комисията вземе за референтни цените на свободния пазар.

Oще по темата

"Регулираният пазар дава стабилност за цените. Такава стабилност ще има и в следващите ценови периоди", каза той и допълни, че изявленията за поскъпване на тока внушават само несигурност у потребителите.

Иванов обясни, че методиката за определяне на цената на регулирания пазар е съвсем различна от представената от бизнеса.

Тя се определя на базата на заявленията на производителите, а не на базата на оферти на търговци. Като референтни се взимат цените на организираните борсови пазари в България и региона от началото на регулаторния период, предхождащ решението, тоест от 1 юли на предходната година.

В последните дни има нормализиране на цената на електроенергията на енергийната борса, отбеляза още Иванов. Той посочи, че на 1 юли 2017 година регулаторът е определил цена на регулирания пазар от 70,46 лева за мегаватчас. На енергийната борса в активния в момента сегмент "ден напред" цената на 22 януари е била 70,53 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР коментира оплакванията на бизнеса за цени от над 100 лева за мегаватчас с думите, че това са оферти на търговци към крайните клиенти. Законодателството позволява единствено на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да проверява за картелни споразумения или други нарушения в този случай.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Истина

преди 6 години

...Та да продължа: За да догоним Германия в цената на електроенергията , съпоставима с минималната работна заплата , цената у нас трябва да е или 13,5 стотинки за киловатчас електроенергия , или минималната работна заплата да стане 1317 лв.! Нека вече спрат да ни хвърлят прах в очите с изказвания от типа на "- Ами , видите ли цената на тока в Германия е 49 стотинки за киловатчас , а у нас е 21 стотинки."

61

Истина

преди 6 години

Истината за цената на електричеството в България ! 3034 лв.- минимална работна заплата в Германия - 49 стотинки за киловатчас електроенергия. Германец с минимална работна заплата може да си позволи 6192 киловатчаса електроенергия на месец ! 460 лв.- минимална работна заплата в България - 21 стотинки за киловатчас електроенергия. Българин с минимална работна заплата може да си позволи 2163 киловатчаса електроенергия на месец ! За да догоним Германия в цената на електроенергията , съпоставима с минималната работна заплата , цената у нас трябва да е или 13,5 стотинки за килова

60

туре

преди 6 години

Със сигурност ще скочи ,Преди няколко години скочи тихомълком и народа свали Боко тиквата сега ще стане същото , Това за тока се говори от ноември месец, чак сега го оповестяват, значи е решено да си знаете.

fallback