Снимка: архив, БулФото

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че евентуално увеличение на цената на тока на свободния пазар няма да доведе до поскъпването му на регулирания пазар, както прогнозираха от бизнеса. По думите й няма такава закономерност.

Петкова увери, че няма опасност от поскъпване на тока за битовите потребители, за които цената е такава, каквато я е определил енергийният регулатор КЕВР.

По-рано днес на пресконференция представители на работодателите заявиха, че имат съмнения за картел и поискаха ред в пазара.

Те посочиха, че ако моментното състояние се запази, вероятно от 1 юли цените на електроенергията за домакинствата ще се повишат с 15-30 на сто.

Министърът призова бизнеса, ако има данни и съмнения за картел, да се обърне към Комисията за защита на конкуренцията.

По отношение на твърденията на бизнеса за повишение на цените на тока на борсата до 120 лева за мегаватчас, министърът заяви, че такава цена от държавните дружества не е имало и посочи, че средногодишната постигната цена е била 75 лева.

На свободния пазар цената се определя от търсенето и предлагането, напомни Теменужка Петкова.

Тя съобщи още, че със законови промени се предвижда КЕВР да получи правомощия по контрол на пазарното търгуване на тока на борсата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase