Снимка: архив, Reuters

Цената на тока за бизнеса скача с до 60%. Неименуемите последствия от това ще доведат до поскъпването на услугите, продуктите, както и на бита.

"Ние не приемаме тези цени за референтни! Те не са пазарни, а са резултат от спекулации, защото няма адекватна причина за повишението. Ние сме уникални. Бизнесът има по-скъпа цена от населението. А навсякъде покупката на едро е по-евтина от тази на дребно", подчерта председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Още по темата

Според него решението на проблема се крие в прилагането на 4 мерки: Да се увеличи предлагането, да се подобри регулирането, да се променят правилата за работа на борсата и Комисията за защита на конкуренцията да влезе адекватно в ролята си.

В студиото на "България сутрин" енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков поясни, че причината за скока на ел енергията за бизнеса се дължи на 3 фактора.

"Първо, много от търговците са сключили договори с малките потребители без да имат подсигурена енергия. Второ, някои търговци търсят начин да компенсират загубите си. А третата причина е просто картел на търговците на ток", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Велев посочи, че КЕВР не са виновни за случващото се, защото имало изкуствено създаден дефицит в енергията.

Председателят на УС на АИКБ уточни още, че се очакват протести и не е изключено да поискат оставката на министъра на енергетиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase