Снимка: архив Reuters

Още от самото начало бе ясно, че преговорите за съставяне на ново германско правителство ще бъдат трудни в тази коалиция, която идейно е доста разнородна. Но че ще бъдат неуспешни преговорите е изненада за всички наблюдатели. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за международни отношения, бивш български посланик в Лондон и бивш зам. министър на външните работи на България пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Резултатът е, че Германия навлезе в политическа криза, каквато не се бе случвала в страната от много дълго време", посочи Кючуков.

Изводите, очертани от кризата са няколко, каза гостът. "Първо - това е ролята на германския президент. По принцип коментарите за него винаги са били, че от него нищо не зависи, но сега се оказва, че от него зависят много неща. Той в момента е тази фигура,  която се опитва да намери решение извън това на предсрочните избори. Освен консултациите, които той домакинства бе важно и посланието, което той отправи: Да се намери решение в сегашния парламент".

Очертава се половин година несигурност в Германия, категоричен бе събеседникът. Той подчерта, че самите избори не сочат решение.

"Очакват се те да препотвърдят две тенденции, които не водят до резултат. Първо - фрагментацията на политическите партии. Постепенно загуба на традиционните партии за сметка на екстремните. Второ - засилване на влиянието на крайно десните партии тип Алтернатива за Германия", заяви Кючуков.

"Очаква се да се запази съотношението между всички останали партии и увеличаване на влиянието на Алтернатива за Германия, което ще направи още по-трудно съставянето на правителство", прогнозира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase