Снимка: архив Reuters
fallback

Още от самото начало бе ясно, че преговорите за съставяне на ново германско правителство ще бъдат трудни в тази коалиция, която идейно е доста разнородна. Но че ще бъдат неуспешни преговорите е изненада за всички наблюдатели. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за международни отношения, бивш български посланик в Лондон и бивш зам. министър на външните работи на България пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Резултатът е, че Германия навлезе в политическа криза, каквато не се бе случвала в страната от много дълго време", посочи Кючуков.

Изводите, очертани от кризата са няколко, каза гостът. "Първо - това е ролята на германския президент. По принцип коментарите за него винаги са били, че от него нищо не зависи, но сега се оказва, че от него зависят много неща. Той в момента е тази фигура,  която се опитва да намери решение извън това на предсрочните избори. Освен консултациите, които той домакинства бе важно и посланието, което той отправи: Да се намери решение в сегашния парламент".

Очертава се половин година несигурност в Германия, категоричен бе събеседникът. Той подчерта, че самите избори не сочат решение.

"Очакват се те да препотвърдят две тенденции, които не водят до резултат. Първо - фрагментацията на политическите партии. Постепенно загуба на традиционните партии за сметка на екстремните. Второ - засилване на влиянието на крайно десните партии тип Алтернатива за Германия", заяви Кючуков.

"Очаква се да се запази съотношението между всички останали партии и увеличаване на влиянието на Алтернатива за Германия, което ще направи още по-трудно съставянето на правителство", прогнозира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

от немско

преди 6 години

Харесвам Германия,винаги имах пълно доверие в немците,но го загубих,когато Меркел започна да говори странности,като това,че от около 70 години не сме имали война,да си приготвяме "храна и вода за 10 дни" и косата ми се изправи,не вярвах на ушите си какво чувам.Защо ги казваше тези неща и какво стои зад това,нямам понятие,но тези думи ме плашеха.

28

Анонимен

преди 6 години

До Ала балаАми да поставят човек на Ротшилд тогава,какъв е проблема?Като виждат,че не върви работата,да я сменят,защото цяла Европа ще куца.После пак демократите ще си дойдат.

27

Един от Северозапада

преди 6 години

Замине ли си Меркел, заминава си и Баце, като скачени съдове са.Освен Меркел, която го уважава като както се уважава послушно пуделче, изпълняващо всички заповеди на собственика си, някой друг бръсне ли го за слива?В ЕС? На Балканите? Или и там го имат за пощенски гълъб, и за трамплин за влизане в ЕС и Нато...

fallback