Снимка: Reuters
fallback

Заради убийството на иранският командир Солеймани, през последните няколко дни САЩ и Иран си разменят заплахи. Върховният лидер на Иран Али Хамейни заяви, че Америка ще си плати за грешката, която е направила. Но колко е голяма армията му и има ли възможността наистина да си отмъсти на САЩ?

Oще по темата

Колко голяма е иранската армия?

Според данните на Международния институт за стратегически проучвания, 523 хил. души служат в редиците на иранската армия. Това включва 350 хил. души в обикновената армия и 150 хил. души в Революционната гвардия.

Във военноморските сили служат още 20 хил. души, като те патрулират с въоръжени лодки в Ормузкия проток – сцена на множество конфронтации, които включват чуждестранни танкери.

Революционната гвардия също така контролира и доброволческите сили Basij, които помагат при подтискане на вътрешно несъгласие в страната. Това звено може да бъде мобилизирано по всяко време, а в него служат стотици хиляди души.

Гвардията се сформира преди 40 години, за да запази исляма в Иран. От тогава до днес тя се е превърнала във важна политическа, икономическа и военна сила. Макар да има по-малко войници от официалната армия на Иран, тя се смята за армията с най-голям авторитет в страната.

Извършват ли операции в чужбина?

Елитните бригади "Ал Кудс“, на които Касем Солеймани бе ръководител, са именно това звено, което оперира извън границите на Иран. В него служат близо 5000 души, които отговарят директно пред върховния лидер на страната Али Хаменей.

"Ал Кудс“ се разполагат в Сирия, където помагат на армиите, лоялни към Башар Асад и въоръжава шиитските милиции, които се бият редом с тях. В Ирак те подкрепят полувоенените сили, които бяха отговорни за разгрома на Ислямска държава. Но според САЩ, "Ал Кудс“ имат по-голяма роля – те финансират, тренират, осигуряват оръжия и екипировка на на организации, които според Вашингтон са терористични. Това включва Хизбула и Палестински ислямски джихад.

Икономическите санкции са повлияли негативно върху вноса на оръжия в Иран, който по принцип е по-малък от този на останалите държави в региона. По-голямата част от вноса идва от Русия, а останалата – от Китай.

Има ли Иран ракети?

Да. И те не са безопасни. Всъщност ракетите са основа част от военната мощ на Иран, тъй като страната има съвсем малко военновъздушни сили, в сравнение с противниците си Израел и Саудитска Арабия.

Според Министерството на отбраната в САЩ Иран притежава най-много ракети от всички останали държави в Близкия Изток. Те са най-вече с малък и среден обсег, но страната е на път да тества и космическа технология, която ще позволи да разработи междуконтинентални ракети, които да изминават много по-голямо разстояние.

Програмата за междуконтиненталните ракети бе прекъсната заради ядрената сделка от 2015 година, но заради убийството на Солеймани, Иран се отказа от нея и е много вероятно работата по оръжията скоро да започне.
Но дори и без тях, много от целите на Иран в Саудитска Арабия и Персийския залив са в обсега на ракетите й със малък и среден обсег.

Какви други оръжия има Иран?

Въпреки годините на санкции, Иран все пак успява да разработи свои военни дронове. В Ирак ирански дронове се използват от 2016 година в борбата срещу ИДИЛ. Според "Руси“, Иран е навлязъл с дронове и в израелското въздушно пространство от базите си в Сирия. Страната също така снабдява с дроновете си своите съюзници в региона. През 2019 година дронове нападнаха две ключови рафинерии в Саудитска арабия, а САЩ заподозря зад атаката Иран. Техеран обаче отрече да е замесен в нападението и хвърли вината върху бунтовниците в Йемен.

Има ли страната киберсили?

След голямата атака срещу ядрените централи на Иран, страната разшири възможностите си в киберпространството. Твърди се, че Ислямският революционен гвардейски корпус имат цял отдел, който се занимава с търговския и военен шпионаж.

Според доклад на американското правителство през 2019 година Иран извършвал шпионаж над аерокосмически компании, компании за енергийни и природни ресурси и телекомуникационни фирми. Същата година Microsoft обявиха, че хакерска група от Иран се е опитала да пробие в сметките на американски правителствени служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

518

Анонимен

преди 4 години

Главният аятолах заповяда да се трепят американци навсякъде по света.

517

Анонимен

преди 4 години

Колко е силна армията на Иран и може ли да победи САЩ?Само по Нетфликс

516

Анонимен

преди 4 години

Много специа(я)лист(е) с правописни дефицити!

fallback