Снимка: Bulgaria ON AIR

Фолклорната певица Сасвина вдъхва нов живот на забравени песни от сборници на безименни певци. Една от тях е и песента “Рано да задреме”. Певицата разказва, че песента е от сборника на Светла Цветкова. Песента е стара, пята е още през 1948 година от жена на име Надежда Петкова.

“Тук вече можем да говорим за един мост, защото Светла Цветкова е научила тази песен и я е сложила в сборника. Тя е пята от тази жена, след това достига до Светла, достига тази песен до мен и решавам да дам един нов живот на тази интерпретация. Този сборник е посветен на безименните певци в нашата история", разказва Савина в студиото на "България сутрин".

Младата изпълнителка допълва, че преди много година песента е пята по седенки. Когато бабите са свършвали с къщната работа и са сядали да отмарят в края на тежкия ден.

"Много се вълнувам, когато говоря за това, защото моята баба е шопска певица. Когато се грижеше за мен, все пееше. Имам записки, които си пазя в един тефтер. Това е корен, който много сериозно съм наследила от нея", коментира певицата за Bulgaria ON AIR.

Освен към фолклора, Савина таи любов и към джаза. Това е вдъхновява да слее двете неща и да направи нещо различно.

"Безкрайно много обичам фолклор, любовта към автентичността на българската народна песен е голяма в мен, но джазът е нещо, без което не мога. Това ни кара да се отпуснем и да научим за една съвсем различна култура от нашата. Затова реших да преплета тези две култури, за да направя нещо мое", разказа още Савина
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase