Снимка: архив, Reuters
fallback

Майкъл Джексън е още една поп икона, която си отиде от света твърде рано. През юни 2009-а той беше приет в болница след като претърпя инфаркт, а след това почина от усложнения. Но днес няма да говорим за лятото преди 10 години, а за едно друго лято, малко по-назад във времето.

Датата е 29 август 1958 година и в семейството на Катрин и Джоузеф Джаксън се ражда осмото дете. Дават му името Майкъл Джоузеф Джаксън като не подозират, че то ще остане в историята на музиката завинаги. Детството на Майкъл не преминва както на повечето деца. Едва на 6 години той прави своя дебют заедно с братята си Джаки, Тито, Джерамая и Марион. Тогава петимата сформират групата The Jackson 5. Първоначално те имат изпълнение по барове и клубове, но след това започват своята професионална кариера, подписвайки договор с музикалната компания Motown.

Въпреки големия успех на групата, множеството продадени албуми и песни на челни позиции в музикалните класации, талантът на Майкъл не може да бъде пренебрегнат. Той се отличава с много повече от своите братя и желанието му за развитие се простира много по-високо от просто "част от група". Решава да започне солова кариера през 1971 година и това официално се превръща в годината, в която музиката печели.

Майкъл разчита на колоритността си, на уменията си да танцува и на това, че е израснал под светлината на прожекторите. Той много добре знае как да се държи пред медиите, какво точно трябва да каже и кога да замълчи. 11 години след като излиза на сцената като самостоятелна единица, Джексън прави революция в музиката. На пазара излиза албумът му Thriller и само за една година се превръща в най-продаваният албум в света. За 12 месеца са изкупени 66 млн. копия.

Седем от песните в албума влизат в топ 10 на Bilboard Hot 100. Благодарение на успеха си, Джаксън се среща с тогавашния президетн Роналд Рейгън и се появява в телевизионния канал MTV. Майкъл успява да влезе в Залата на славата на рокендрола два пъти - през 1997 година с групата The Jackson 5 и през 2001 година като соло изпълнител.

Успехите на звездата се трупат един след друг, което му отрежда отличието "Краля на попа". Номиниран е 38 пъти за награда "Грами", от които 13 пъти се е качвал на сцената, за да си вземе отличието. През 1993 година получава златното микрофонче в категорията "Легенда", а след смъртта си получва и награда за цялостно творчество. Майкъл е първият изпълнител, който печели осем награди "Грами" в една вечер.

Разбира се, личният му живот е много по-неподреден от кариерата му. Той се жени два пъти - през 1994 г. за Лиса Мари Пресли, с която се развежда две години по-късно. През същата 1996 г. се венчае и за Деби Роу, но и този брак не издържа много. Има три деца - Майкъл-младши, Парис и Бланкет.

Със славата идват и големите проблеми за Майкъл. Той попада под удара на критиците, а причините са различни. Обвиняван е в пристрастеност към хапчета и наркотици. Че е бил твърде близък с много малки момчета, които са спали с него в имението му. Че не обръща внимание на децата си и, че иска да промени визията си - от чернокож да се превърне в представител на бялата раса.
 

Вижте още в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Додо

преди 4 години

Джако беше легенда, която има смелостта, честта и доблестта да се опълчи на (ония). Не му простиха! Светла му памет и мир на душата му! Амин!

22

гп

преди 4 години

Бях заклет фен на Майкъл, но наистина трябва да признаете, че не може възрастен мъж да кани малки момченца в спалнята си и това да е нормално. Дори да смятате, че не е педофил, той самия казва, че момчетата са спали в спалнята му, на леглото, той им е носил топъл шоколад и е спал на земята, а това да споделиш леглото си с някой е най-голямата форма на любов... така...според вас фенове, това нормално ли е? и то това е най-малкото. Мнението ми се промени...не знам точно какво е правил,но..не е ок

21

ХомосексуаленПедофил

преди 4 години

Знаете ли каква е разликата между Армстронг и чичо ви Джако? Едния е ходил по луната, а другия с малки момченца...

fallback