Снимка: Wikipedia
fallback

Няма период от живота му, в който да не се занимава с музика. Повече от 45 години тя тече в кръвта му, звучи в дома му. Той е Димитър Аргиров – първият певец на група "Епизод". Баща му – Илия Аргиров пък е един от най-известните народни певци на България.

След смяната на системата през 89-та година в България започва да се усеща кризата на Прехода. Тогава Димитър решава да избяга, както много свои сънародници, поели към терминалите на международните летища в търсене на по-добър живот.

Заминава за Холандия, където прекарва 2 години, а по-късно се мести в Италия, заедно със семейството си. Там пее и работи 21 години.

"Отчитам като грешка това свое заминаване за Италия. Ако не бях отишъл там, сега щях да съм на много по-различно ниво чисто музикално, особено с фолклора", споделя пред камерата на Bulgaria ON AIR музикантът.

В Италия опитва като музикант, но това не е достатъчно за да изхранва семейството си. Започва да търси работа на парче във фабрики и по строежи.

"Започвал съм от нулата няколко пъти. Нямаш къде да спиш, нямаш работа, нямаш кой знае колко приятели... Имам спомени от седмици, които не свършваха – от една дата на друга, прибираш се вкъщи, спиш за малко и пак...", разказва за трудния си живот в чужбина Димитър Аргиров. Намира си дори постоянна работа като шофьор на микробус – нещо, което през живота си не е шофирал.

И така през 2007 г. късметът му се усмихва и той създава своя музикална група, с която успяват да издадат и самостоятелен албум.

Един ден, обаче, докато сърфира в интернет, забелязва, че от творчеството на баща му няма почти никаква следа. Само една единствена статия. И решава да поеме по друг път – този на фолклора.

Мисията му е да възроди и запази автентичните народни песни, писани на тетрадки от неговия баща и предавани от уста на уста в продължение на години. Колелото се завърта и задава посоката – към дома.

"България за мен е мястото, на което мога да направя още много. Най-вече заради тези песни – да стигнат до хората, да ги популяризирам. Имам толкова много, че няма да ми стигне целия живот да ги направя".

Днес Димитър Аргиров е гост с историята си в рубриката на Bulgaria ON AIR "Завърналите се с Петя Кертикова". Вижте!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 5 години

Илия Аргиров имаше меден глас,прекрасни народни песни.Много е радващо че неговия син ще продължи делото му да разнася красотата на българската народна песен която (както и целия ни фолклор-хора,ръченици,носии,) няма наистина аналог в света.Това е истинското ,българското,вечното а не ромскоориенталската чалга която се пробутва у нас от нисши твари.Чалгата е аналог на човешкото падение.

13

Антианонимен

преди 5 години

Българската народна музика няма аналог в света. Да се сравнява дрането на чернокожите певци с мелодичната напевност на бълг. фолклор е голям смях! А да се сравнява изобщо фолклорът с днешните модерни напъни, е липса на вкус! В момента много чужди музиканти са във възторг от българската нар. музика и се опитват да я вмъкват в свои композиции, които стават хитове, благодарение на нея! Също така в държави като Америка, Англия, Япония и др, се формират певчески групи за изучаване на фолклорът ни!

12

Анонимен

преди 5 години

Розета Тарп положи основите на рока през 1938. Розета, черната жена която смая всички с Гибсън ЕсГи троен хъмбъкър пикап, кофеейки още през края на 40те и началото на 50те години в САЩ! Е това е музикална култура и класика а не нащите бабини надвиквания!

fallback