Снимка: Rеuters

Предстоящото раздаване на наградите "Грами", което ще е на 28 януари в зала "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк стана повод за поредната статистика в поп музиката.

Тя сочи, че жените са слабо представени в поп индустрията, което е видно от номинациите за водещите отличия на 60-ата церемония, съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Авторите на изследването от Южнокалифорнийския университет са отчели съществен дисбаланс между мъжете и жените в поп музиката през последните шест години, анализирайки пол, раса и етническа принадлежност на изпълнителите, авторите и продуцентите на над 600 песни.

"Гласът на жените просто липсва от популярната музика. Това е още един пример за случващото се в развлекателната екосистема - дамите са изтласкани до ръба или са изключени от творческия процес", казва Стейси Смит от изследователския екип.

Проучването показва, че макар за посочения период Риана, Ники Минаж и Тейлър Суифт да са доминирали в чартовете, зад техния успех стоят много малко жени. Връщайки се към наградите "Грами", специалистите отбелязват, че сред общо 899 претенденти за наградите "Грами" през последните шест години, мъжете са били 90,7 процента, а жените - едва 9,7 процента.

Изследователите отчитат също, че за посочения период под 10 % от номинираните в категориите за запис или албум на годината са били жени.

За това време в продуцентската категория не е номинирана нито една жена. Тази година в категорията за запис на годината също липсва женска номинация. Единствената номинирана в категорията за албум на годината е новозеландската певица Лорд за "Melodrama".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase