Снимка: Архив Reuters

Точно преди 45 години, на 15, 16 и 17 август 1969 г., в градчето Бетъл, щата Ню Йорк, беше открит фестивалът "Удсток", предаде ИТАР-ТАСС.

Фестивалът носи името "Удсток", тъй като по план е трябвало да се състои в едноименния град в окръг Ълстър, но местните жители се възпротивяват. Тогава Макс Ясгур предоставя фермата си с площ от 600 акра като резервен вариант.

Предварително са продадени около 50 000 билета, но пристигат близо половин милион души.

"Удсток" е кулминация на протеста на младото поколение срещу догмите и предразсъдъците на обществото и на хипи движението през 60-те години на миналия век.

Концерти изнасят няколко десетки певци и групи, сред които "Блъд, сует енд тиърс", "Крийдънс клиъруотър ривайвъл", "Кросби, Стилс, Неш енд Йънг", "Грейтфул дед", "Дъ Ху", Джими Хендрикс, Джо Кокър, Джанис Джоплин, "Джеферсън еърплейн", Сантана, Рави Шанкар, и др.

През 1970 г. по екраните излиза документален филм за фестивала, режисиран от Майкъл Уодли и редактиран от Мартин Скорсезе, който печели награда "Оскар" за документалистика.

Филмът е определен като културно значим от библиотеката към американския Конгрес и е подбран за съхранение в Националната филмотека.

Фестивали със същото име се провеждат в щата Ню Йорк през 1979, 1989, 1994 и 1999 г. и включват изпълнители от различни музикални жанрове.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase