Снимка: Dexter

Teenager Love е дебютният сингъл на един от най-интересните участници, някога изявявали се на сцената на предаването България търси талант. Момчето, запомнено като „човекът-оркестър” Dexter - Васко Иванов, впечатли публика и жури с умението си да композира и изпълнява песни в реално време, изграйждайки сам всички инструменти с помощта само на глас и луп машина.

Дебютният му проект отново е изцяло солова изява. Dexter e не само автор на музиката, текста и аранжимента на песента, но и режисьор и оператор на собственото си видео. Клипът към песента е изцяло филмиран с камера за екстремни спортове GOPRO, на която Dexter е голям почитател още от създаването на първите модели преди пет години.

Поради размерите си и специфичния начин, по който снима, тя позволява едно много артистично изобразяване на реалността и обектите. След като си купува такава камера, Dexter си прави собствени подобрения и стативи, които му дават възможност да снима сам себе си в движение при това от ъгли,  невъзможни за снимане дори от професионална камера. Видеото към Teenager Love е снимано в Лос Анжелис и Лас Вегас по време на едно пътуване на Васко за един панаир на игри и нови технологии, където е поканен да участва със своя собствена музика за компютърни игри.

„Реших да снимам клипа си сам, защото просто ми се стори много забавно. Идеята ми хрумна, когато разбрах, че ще пътувам до Америка, без да съм сигурен какво всъщност ще се получи.”, разказва той. „Няма недостъпни неща, ако човек реши да се захване с желание и любов. Просто трябва да спре да се оправдава и да чака златната възможност, седейки на дивана. Има хиляди талантливи и способни хора в България и бих се радвал ако успея да убедя поне част от тях, че лесно могат да покажат идеите си на света ако просто решат и направят нещо съзидателно.”

Звученето на песента е многослойно, разнообразно и супер хармонично. Парчето е съчетание от много, различни елементи в електронната музика, като при всяко следващо слушане човек открива нови, интересни моменти за себе си. Изненадващо е и присъствието на части от монолога на Камен Донев „Весело в игри”.

Dexter е интернет псевдонима на Васко от 10 години. Избира го като съкращение от думата „dexterity”, което означава „сръчност, умение” и отразява свободата, с която той борави с електронния звук. Работи в музикалния бранш от 7 години. Смята се за късметлия, тъй като през 2007-ма година получава предложение от престижно студио в Дубай да стане техен щатен композитор, което му дава възможност да работи с истински световни имена в продукцията на звук, с много номинации и награди Грами. Тази покана му дава безценен опит в студийната работа и участие в много престижни проекти.

Dexter е автор на музиката, специално създадена за грандиозното светлинно и пиротехническо шоу, придружаващо откриването на най-високия небостъргач в света – Бурдж Халифа в Дубай. Шоуто е пряко излъчвано по CNN и гледано от над 2 милиона души по света. Автор е и на музиката за стотици радио и телевизионни реклами, документални и игрални филми, игри и събития като FIFA WORLD CUP CLUB CHAMPIONSHIP.

Решението да направи солов сингъл в България след толкова години работа в чужди студия идва след като усеща промяна в хората в собствената си държава. Вижда новото отношение към музиката и изкуството, готовността да се излезе от рамките и ограниченията на територията и да се мисли глобално. Смята, че България може да предложи на света музика, която има качества да се нарече модерна, позитивна, истинска и вдъхновяваща.

В момента Dexter работи паралелно по няколко нови проекта. Докато довършва музиката за глобалната реклама на престижна марка френски дамски чанти, той успява да разработи няколко саундтрака за компютърни игри и дори да работи по аранжиментите на нови проекти на Ангел и Моисей, Pavell & Venci Venc. В едно от предстоящите парчета се включва и като изпълнител.

„Българската музикална действителност е много интересна и доста по-различна от това, което съм виждал в музикалния бизнес в други страни. Много по-сурова и пренаситена е. Предизвикателство е да се прави музика в България, защото трябва да се съревноваваш с най-добрите от световната музика, за да спечелиш уважението на публиката. Но пък дава възможност да се запознаеш и работиш със супер интересни хора. В момента съм в стихията си. Виждам толкова много възможности и идеи наоколо, което ме кара да правя нещо различно всеки ден. Няма да се забавя да покажа още свои проекти”, обещава Dexter.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase