Един от традиционните музикални инструменти в Иран - ситар. Снимка: Позор ООД
fallback

По покана на Иранския културен институт и фестивала "Цветята на Корана" в София са двама от най-интересните инструменталисти на традиционна персийска музика в света - Мехди Ростами и Сохейл Разаги.

Концертът на Ростами и Разаги потапя в мистичния свят на персийката музика. Двамата ще представят колоритен синтез от етно музика и класика, изпълнени на ситар и уду, както и специфичните за региона инструменти шурангиз и тонбак.

На 27 март от 19.00ч. двамата ще бъдат в Dada Cultural Bar, когато ще има специална вечер посветена на иранската култура и освен техните изпълнения, гостите ще могат да видят отличения със „Златна палма” филм на Аббас Киаростами „Вкусът на черешата”.

Ростами и Разаги ще радват зрителите преди и след прожекцията на филма, като публиката ще може да контактува с изпълнителите след тяхното участие.

На 28 март двамата ще свирят в Евро синема от 19.30ч. преди прожекцията на филма „Празникът на огъня” на тазгодишния носител на „Златна мечка” от фестивала в Берлин Асгар Фархади.

Филмът представя традиционното посрещане на празника Ноуруз в Техеран. Ноуруз е персийският еквивалент на Нова година и се празнува в деня на пролетното равноденствие – 21 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 13 години

DA BE NALI I NIE SME PERSIIZI

19

Ботев

преди 13 години

Вазов, къде си бе човек

18

Ботев

преди 13 години

Вижте сега...

fallback