Снимка: BG Sound Stage
fallback

След феноменалния си първи концерт, който взриви зала България, световноизвестната португалска певица Mariza идва отново!

Този път обаче залата ще побере още повече нейни почитатели, защото фадищатата ще пее в зала 1 на НДК. Датата на концерта е 31 март.

До момента Мариза има издадени общо 7 диска, повечето от които тройно и четворно платинени. Те й носят много престижни награди и фенове от цял свят.

Мариза е едно от най-големите европейски музикални открития през последните години. С концерти на четири континента и над милион продадени дискове, тя е смятана за най-успешната фадо певица след легендарната Амалия Родригеш.

Мариза е истинска звезда – когато тя пее, музиката й е с толкова покоряваща и неустоима сила, че остава завинаги в сърцата на зрителите. Нейното фадо бързо преминава границите и влиза направо в душата.

На сцената Мариза има характерното за този музикален стил излъчване и елегантно поведение, което буквално омагьосва публиката и тя остава в плен на прекрасната певица и жена.

Мариза е родена през 1973 г. в Мозамбик от смесен брак между африканка и португалец. Затова тя казва, че половината от нея е много, много португалска, а другата – много, много африканска. Семейството й се мести в Португалия, когато е едва 3-годишна.

Това позволява на Мариза да се потопи в духа на фадо къщите. Започва да пее фадо още преди да се научи да чете.

Години по-късно, през 1999-а, Мариза получава национално признание като специален гост на концерта в чест на Амалия Родригеш в Колизеума на Лисабон и Опорто.

Тя веднага привлича интереса на публиката и медиите и на следващата година получава наградата Voice of Fado на Португалската национална телевизия.

Oще по темата

Именно тя е избрана, за да представи фадото пред рок иконата Стинг, с когото през 2004 г. пее в дует при откриването на Олимпийските игри в Атина.

Нейното международно признание е забележително. Британската радиостанция BBC Radio 3 трикратно я обявява за най-добра уърлд певица.

Мариза е първият португалски изпълнител, номиниран за наградата Грами в категория за най-добър албум, както и в категорията за най-добър изпълнител. Още от издаването на първия си албум тя печели редица европейски и международни музикални награди, а от 2005 е посланик на добра воля в португалското УНИЦЕФ.

У нас Мариза ще представи песни от всичките си албуми, както и от току-що излезлия проект „Водни жени” (Mujeres de Agua), осъществен заедно с друга голяма дива – Конча Буйка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

фен

преди 13 години

Плача,когато слушам фадо-толкова е красиво,че чак е душепогалващо!

3

Анонимен

преди 13 години

Meu Fado Meu - Mariza, фантазия...

2

8-ия ден

преди 13 години

Това не е музика, това е екстаз !Прекрасна, прекрасна, страхотна - и Мариза, и фадото !!!

fallback