След феноменалния си първи концерт, който взриви зала България, световноизвестната португалска певица Mariza идва отново!

Този път обаче залата ще побере още повече нейни почитатели, защото фадищатата ще пее в зала 1 на НДК. Датата на концерта е 31 март.

До момента Мариза има издадени общо 7 диска, повечето от които тройно и четворно платинени. Те й носят много престижни награди и фенове от цял свят.

Мариза е едно от най-големите европейски музикални открития през последните години. С концерти на четири континента и над милион продадени дискове, тя е смятана за най-успешната фадо певица след легендарната Амалия Родригеш.

Мариза е истинска звезда – когато тя пее, музиката й е с толкова покоряваща и неустоима сила, че остава завинаги в сърцата на зрителите. Нейното фадо бързо преминава границите и влиза направо в душата.

На сцената Мариза има характерното за този музикален стил излъчване и елегантно поведение, което буквално омагьосва публиката и тя остава в плен на прекрасната певица и жена.

Мариза е родена през 1973 г. в Мозамбик от смесен брак между африканка и португалец. Затова тя казва, че половината от нея е много, много португалска, а другата – много, много африканска. Семейството й се мести в Португалия, когато е едва 3-годишна.

Това позволява на Мариза да се потопи в духа на фадо къщите. Започва да пее фадо още преди да се научи да чете.

Години по-късно, през 1999-а, Мариза получава национално признание като специален гост на концерта в чест на Амалия Родригеш в Колизеума на Лисабон и Опорто.

Тя веднага привлича интереса на публиката и медиите и на следващата година получава наградата Voice of Fado на Португалската национална телевизия.

Още по темата

Именно тя е избрана, за да представи фадото пред рок иконата Стинг, с когото през 2004 г. пее в дует при откриването на Олимпийските игри в Атина.

Нейното международно признание е забележително. Британската радиостанция BBC Radio 3 трикратно я обявява за най-добра уърлд певица.

Мариза е първият португалски изпълнител, номиниран за наградата Грами в категория за най-добър албум, както и в категорията за най-добър изпълнител. Още от издаването на първия си албум тя печели редица европейски и международни музикални награди, а от 2005 е посланик на добра воля в португалското УНИЦЕФ.

У нас Мариза ще представи песни от всичките си албуми, както и от току-що излезлия проект „Водни жени” (Mujeres de Agua), осъществен заедно с друга голяма дива – Конча Буйка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase