Дружествата за колективно управление на авторските права и много музиканти се обединиха около твърдението, че новият закон за Авторските права, който готви правителството, е в ущърб на изпълнителите.

Те поискаха корекции в значителна част от текстовете в закона, за да може творците да получат адекватна защита на правата си. Срещу тях пък са се изправили радио станциите и останалите ползватели на музиката им.

„Призоваваме българските медии да подкрепят нашите предложения за промени в проектозакона, тъй като авторското право засяга и техните интереси. А ако наистина искат да помогнат на българските творци, то нека дават повече шанс на българската музика в своя ефир”, сподели и Виктория Терзийска от група Мастило.

Радиата пък отказват да въртят българска музика именно заради прекалено сложните и нерегламентирани процедури (според тях) за уреждане на авторските права и така всички влизат в един омагьосан кръг.

"Без музика радиостанциите не могат да работят, така че в крайна сметка това, което е полезно за нас, би трябвало да бъде полезно и за тях”, казва Дичо.

От дружеството Музикаутор също реагираха остро и Васил Гюров разпространи отворено писмо до всички музиканти.

"Измененията и допълненията, които се предвиждат, защитават всякакви други, но не и авторски и сродни права. Смея да твърдя това като участник в работната група, която беше сформирана към Министерство на културата и чийто предложения изобщо не бяха взети предвид при оформянето на крайните текстове. Тъкмо напротив- там натежаха изключително интересите на ползватели", пише Васил Гюров.

"Господа депутати, ако не искате да ставате дупетати, съобразете се с исканията на поети, писатели и артисти, композитори, режисьори и сценаристи и ги потърсете между първо и второ четене на закона". призовава Васо Гюров.

Още музикални новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase