Общ преглед

Както си обещахме след страхотното първо издание на Spirit of Burgas, и тази година сме тук. И след вчерашната първа вечер на фестивала смятаме да останем.

Излишно е да ти казваме, че си изкарваме супер. Затова просто ще опишем какво видяхме, препускайки между различните сцени до ранното утро.

Естествено, открихме фестивала на основната, където фестивалът стартира с подобаващото представяне на D2.

Бандата заби очаквано добре на концерта, на който не липсваше подкрепа и силно присъствие на публика. Сетлистът им включваше парчета от последния им албум „6“, както и съвсем пресен материал, който най-вероятно ще чуем в следващия.

Веднага след края на концерта им се отправихме на обиколка из леко разместените след миналата година сцени. И по пътя съвсем неочаквано попаднахме на фънки бандата Freestyle, които, незнайно защо, свиреха във времето, обявено за концерт на Unlimited & Ruth.

И въпреки че харесваме Рут, случващото се на въпросната Blues&Jazz сцена беше едно от най-приятните открития сред българските банди в последно време. Както сами можете да видите в клипчето,  Freestyle са впечатляващи музиканти със свежи идеи, невероятни песни, смислени и зарибяващи текстове и двама абсолютно феноменални вокалисти.

Без повече обяснения си обещахме да ги гледаме пак, така че в следващите месеци предстои целенасочено дебнене на софийската клубна сцена.

След тях на основната сцена започнаха Dreadzone, но ние предпочетохме специално препоръчните ни две балкански банди на рок сцената и изобщо не съжаляваме.

Там първо се насладихме на супер свежите македонци от Bernay's Propaganda. Комшиите   направо смазаха публиката с уникалния си стил, като особено се изкефихме на забавното свежарско сценично поведение и танците на вокалистката им.

Още не бяха отшумели продължителните викове и аплодисменти след концерта им, и на сцената се качиха вече добре познатите и любими на българската публика Elvis Jackson.

Словенците, както винаги избухнаха с уникалната си пънкария, която на живо звучи като музикантска лигня от ска, рок, дет метъл гавъри и какво ли още не.

Особено як беше контактът им с публиката – те няколко пъти мятаха надуваеми играчки, тоалетна хартия и други предмети на танцуващите пред сцената, а на най-голямата тресня вокалът извика „Кой може да плува“, извади един огромен дюшек и направи стейдж дайвинг върху него.

Без да имаме и минута за отдих веднага се затичахме към концерта на Panican Whyasker - основните подгряващи на  най-очаквания хедлайнер на фестивала – Faith No More.

Групата, която миналата година направи супер силен концерт на едно от по-малките сцени, тази заслужено се качи на основната, където заби известни и нови парчета и ни накара да се радваме, че точно тях ще дочуят Faith преди своето участие.

А когато то започна, Spirit of Burgas записа и  най-многохилядната и екзалтирана публика в кратката си история.

Майк Патън и компания се качиха на сцената, бомбата избухна и взривовете продължиха още почти два часа.

Излишно е да описвам как феновете приеха сетлиста, съставен от всички хитове в дискографията на бандата, как музикантите куфяха и ужасно се изкефиха на приема, как всички пяха заедно с групата на всяка една песен, как Майк се държа традиционно откачено крещейки през мегафона си и яхнал крана на камерата.

За усещането можеш да добиеш представа от видеото. Единственото съжаление на концерта беше, че групата се отказа от втория си бис, който прави само на фестивали и концерти, където виковете не оставят празната сцена след първия да си остане празна.

 

След всички емоции, вечерта завърши на концерта на Babyface Clan, който закри първия ден на рок сцената.

Ние пък се прибрахме абсолютно изтощени да регенерираме батериите за тази вечер, която ще ни срещне с Cravity Co., De Phazz, Fun Lovin' Criminals и още много яки музиканти.

Виж видеото с българските банди тук:

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар