Снимка: Булфото, архив
fallback

След разразилите се публични нападки срещу ПРОФОН, отправени от Рут Колева и нейни колеги, организацията излезе с официално становище.

Както Dnes.bg ви информира, най-активна в спора бе Рут Колева, която от свое и името на музикантите отправи въпроси към председателя на УС на ПРОФОН Саня Армутлиева. Основните критики бяха, че Армутлиева въздейства през годините на медиите да пускат предимно музика от каталога на нейната компания "Вирджиния рекърдс", както и затъмнението около парите на ПРОФОН в КТБ, които с лихвите са около 10 милиона лева.

Oще по темата
Управителният съвет на ПРОФОН счита за категорично неприемливо отправянето на груби лични нападки и разпространението на спекулативни слухове по отношение на едно от най-авторитетните сдружения за колективно управление на права, което през последните години се утвърди като сериозен партньор в световната международна мрежа за колективно управление и заслужено получи статут на водещо сдружение в регистъра на Министерство на културата по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

"Медийните атаки срещу председателя и отделни членове на сдружението, както и въвеждането в умишлена заблуда на голяма част от музикалната общност в България относно целите, задачите и принципите, които движат дейността на ПРОФОН, водят само до едно – загуба на доверие, занижена жизнеспособност, демотивация сред съмишлениците на дружеството и неговата администрация и отстъпване от трудно постигнати позиции. Накратко казано, това означава влошена комуникация с ключови сектори, използващи музика, поощряване на некоректно поведение по отношение на ПРОФОН, все по-малко събрани, разпределени и изплатени пари към българските и чуждестранни правоносители. Ето защо УС категорично застава зад своя председател, в защита на репутацията и интегритета на сдружението, изградени с дългогодишни усилия и с подкрепата на авторитетни национални и международни организации", пише в официалното писмо на ПРОФОН.

От организацията изразиха готовност за диалог с аргументи и по цивилизован начин. И се обърнаха за подкрепа основно към членовете си.

"Обръщаме се към всички наши членове и особено към тези, които през годините усетиха по своите нараснали доходи по-ефективната работа на дружеството и които ценят това, което правим за музикалната общност в България. Колеги, не бъдете пасивни наблюдатели, когато стабилитетът и името на Вашето дружество са целенасочено дискредитирани! Вземете отношение, подайте ни ръка, участвайте активно в ОС на дружеството, дайте възможност да се съсредоточим върху основната си дейност - да навлизаме в нови пазари на ползване на музиката, да лицензираме активно продуцентски и изпълнителски права, да събираме и разпределяме все повече средства".

От организацията коментираха и казуса с парите на дружеството в КТБ.

"Не можем да отминем с мълчание и най-злостните нападки в публичното пространство, свързани със съдбата на депозитите на ПРОФОН в КТБ. Проблемът с КТБ не е проблем само на УС на ПРОФОН – това е проблем на цялата държава, който рефлектира върху редица сектори на българската икономика и бизнес. ПРОФОН и неговите членове също очакват възможно най-отговорно разрешаване на казуса с КТБ от компетентните институции в държавата. Парите на ПРОФОН, блокирани в КТБ, са непотърсени и неизплатени възнаграждения към стотици чуждестранни и български продуценти и изпълнители, поради естеството на процеса по колективно управление на права и необходимостта да съхраняваме разпределените средства за изплащане към правоносителите в рамките на 5 годишен давностен период след всяко приключило разпределние. Ние не сме се отказали от тези пари и ще се борим те да ни бъдат възстановени, защото така повелява справедливостта. В този смисъл проблемът на ПРОФОН не е проблем на едно юридическо лице, а проблем на хиляди музиканти и продуценти от страната и чужбина, които се оказаха ограбени, преди всичко поради бездействието на държавата и липсата на достатъчен институционален контрол върху банковата сфера", заявяват от ПРОФОН.

В духа на актуалната стилистика и те задават въпроса #КОЙ.

"Кой има интерес от дестабилизацията на ПРОФОН и загубата на пазарни позиции? Кой ожесточено се стреми към властови постове в ръководството на дружеството с измамното усещане, че те ще му помогнат да реши свои творчески или финансови проблеми? Само времето ще даде отговор на този въпрос", пише в писмото.

От ПРОФОН обявиха за приятели и тези, които ги критикуват, и изразиха готовност за срещи и разговори в ден на „Отворени врати на ПРОФОН за правоносители“ -  всеки втори петък от месеца от 12:00 до 16:00 часа.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

ОБИЧАТ ПАРИЦИТЕ

преди 9 години

...И лАМБО Е ЗАБЪРКАН ВЪТРЕ...НАМИРИСВА НА *** ДАЛАВЕРИ С КЪДРИЦИТЕ НА САНИ

17

XM

преди 9 години

Профан краде пари-Профан краде пари-Профан краде пари-Профан краде пари-Профан краде пари-Профан краде пари-Профан краде пари------------А КОЛКО ЛИХВИ СА ДРЪПНА ЛИ НИЯКОЙ ЗНЕ ЛИ-- А ЛИХВИТЕ НА КОЙ СЕ ОТЧИТАТ??? КОЙ ИМА ДОСТЪП ДО СМЕТКАТА??

16

Анонимен

преди 9 години

Абе всичките сте едни такива долни измамници и ***, и Рут, и Брут и всичките ... като ми заговорите така със сложни думи, текстове от закона и т.н та ми иде да ви зашием по един зад врата. Какви са всичките тия милиони и милиард дето ги говорите че ги изплащате, а всички музиканти ходят скъсани ? Значи или някой не си плаща данците и крие кинти, или Профан краде пари! За друго не се сещам ..... или вие може би плащате само на Лили Иванова и Васил Найденов ?

fallback