Снимка: Pixabay/MichaelWuensch

Цената на биткойна достигна 62 000 долара на 23 август. Това се случи, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл сигнализира за предстоящо намаляване на лихвения процент на следващата среща на централната банка през септември.

Цената на Биткойн се покачи до 62 276 щатски долара след дългоочакваната реч на Пауъл на годишния симпозиум в Джаксън Хоул в американския щат Уайоминг, предаде Анадолската агенция.

Най-голямата криптовалута в света се търгуваше около 61 500 долара с дневен ръст от 1,6%.

Етериум, най-големият алткойн в света по пазарна капитализация, се търгуваше на ниво от 2670 долара за дневно увеличение от 2,2%.

Стойността на пазара на криптовалути възлизаше на 2,18 трилиона долара, като се повиши с 1,94% за деня, според CoinMarketCap, уебсайт за проследяване на цените на цифровите активи.

Делът на Биткойн, известен като доминация, беше 55,7%, а този на Етериум - 14,7%, докато някои алткойни се покачиха с цели 18%.

Пауъл заяви, че увереността му е нараснала, че инфлацията е на устойчив път обратно към 2%, като заяви, че „е дошло времето“ за корекция на паричната политика.

Времето и темпът на намаляване на лихвените проценти ще зависят от постъпващите макроикономически данни, от развитието на икономическите перспективи и от баланса на рисковете - добави той.

Криптовалутите отбелязаха рязък спад в началото на август, когато страховете от рецесия предизвикаха свободно падане на световните пазари.

На 5 август биткойнът спадна до 49 551 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase