Снимка: iStock

След като навлезете в 20-те си години, повърхността на кожата ви започва да губи колаген с около 1% на година. Колагенът, както обясняват дерматолозите, е общ протеин, който образува градивните елементи на кожата, косата, ноктите и съединителната тъкан, осигурявайки структура, еластичност и здравина.

С напредването на възрастта обаче естественото производство на колаген в тялото се забавя. Излагането на ултравиолетови лъчи, замърсяването, тютюнопушенето и лошата диета могат да причинят разграждане на протеина, което води до по-малко стегната и еластична кожа с бръчки, фини линии и отпуснатост. След като колагенът е повреден или изгубен, може да бъде трудно да се замени, така че запазването му помага да поддържате кожата си млада и здрава.

Ето и 9 препоръки за защита и запазване на колагена

1. Използвайте овлажнител с колаген

Дерматолозите споделят, че използването на овлажнител с колаген може да помогне за осигуряване на хидратация и възстановяване на увреждането на кожната бариера, но трябва да потърсите правилния продукт. Колагенът е много голяма молекула и не прониква в дълбоките слоеве на кожата. Съществуват някои теории, че прилагането му върху кожата може да помогне на тялото да изгради колаген. Тъй като протеинът поддържа кожата и помага за еластичността, важно е да се поддържа здравословен баланс между изграждането на колаген и предотвратяването на разпадането му.

Цялата статия четете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase