Снимка: Bulgaria ON AIR

Средната продължителност на живота на една кафеена плантация е около 30 години, но може да достигне и около 50 години. Поради тази причина съществуващите плантации за кафе ще бъдат свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия и засушаването.

"Повишените температури в комбинация с недостиг на валежи оказват отрицателно влияние върху цъфтежа, плододаването и качеството на зърната на кафените растения”, каза пред “България сутрин” геоекологът Радина Калдамукова и каза, че кафето е култура, което се отглежда в над 25 милиона ферми, предимно семейни.

"Концентрирано е отглеждането им в тропиците и е приспособено към климата там. Когато имаме промени в климата, например по-честите засушавания и повишените температури, реколтата на кафето може да претърпи намаляване", каза геоекологът.

Последните доклади сочат, че климатичните промени ще засегнат особено силно производството на кафе от сорта арабика, което се отглежда на по-високи надморски височини и е много чувствително към климатичните колебания. Повишените температури, комбинирани с намалени валежи, не само намаляват добивите, но и създават благоприятна среда за развитие на вредители и болести, като патогена кафейна ръжда и вредителя кафяв бръмбар.

Калдамукова отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че според прогнози до 2080 година може да се стигне до сериозен недостиг на арабика, което ще доведе до значителни повишения в цените. Райони като Бразилия и Колумбия, които традиционно са водещи производители на кафе, ще бъдат засегнати значително, като условията за отглеждане стават все по-трудни.

Въпреки сериозните заплахи, има и положителни примери, където климатичните промени отварят нови възможности за кафееното производство. Един от тях е Китай, където от 2006 година се наблюдава 500% ръст в производството на кафе благодарение на благоприятния климат.

Много фермери вече инвестират в по-различни методи на отглеждане, като култивиране на кафе под сянка, което позволява по-добра защита срещу екстремни температури и засушавания. Освен това, учените работят върху иновации като кафе без зърна и нови сортове растения, които са по-устойчиви на промените в климата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase