Снимка: iStock

Остаряването не означава да се движите по-малко. Ключът към дълготрайната физическа форма, казват експертите, е да си представите вида спортист, който искате да бъдете след 20, 30, дори 40 години, и да тренирате умно в настоящето за това бъдеще.

Ако мечтаете да се пенсионирате и да обиколите планините, уверете се, че можете да го направите сега, преди всичко.

Започвайки от 30-те години, вие губите между около 3 и 8 процента от мускулната си маса на десетилетие и повече, докато навършите 60. Костната минерална плътност също започва да намалява в средната възраст, което ви излага на риск от фрактури и остеопороза. Вашият VO2 max, или способността на сърцето и белите дробове да приемат кислород и да го превръщат в енергия, също намалява.

Ранното правене на няколко промени в навиците ви може да забави тези спадове и да ви подготви за десетилетия физическа активност – като преследване на внуци и вдигане на багаж – до забавления като игра на тенис и бягане на полумаратони.

Ето как да започнете своето фитнес пътуване

1. Тествайте издръжливостта си, за да проучите силните и слабите си страни

Най-добрият начин да бъдете проактивни за бъдещето си е да оцените активността и издръжливостта си днес.

Четирите ключови области, които трябва да проверите, са силата, стабилността, мобилността и кардиореспираторната годност на вашето тяло, които обикновено намаляват с възрастта. Човешкото тяло е изключително издръжливо, но ножът с две остриета е, че е толкова издръжливо, че можем да правим много неща, докато изведнъж не изгубим сила и мотивация.

За професионална оценка на годността си уговорете среща с физиолог по упражнения, физиотерапевт или сертифициран личен треньор, всички от които след това могат да работят с вас, за да създадат персонализирана тренировъчна програма. Или тествайте фитнеса си у дома, като използвате онлайн ресурси.

Цялата статия четете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase