Снимка: Istock

Пшеничната трева се получава от изсушени пшенични стръкове (покълнали), които се стриват на прах. Пшеничната трева е изключително богата на важни хранителни елементи, сред които аминокиселини, желязо, витамини А, Е, С, витамини от група В, калий, калций, натрий и други. Лесна е за консумация, тъй като може да се добави към чаша вода, фреш, смути, кисело мляко, овесена каша.

Освен че помага на кожата да е по-здрава и красива и намалява риска от ракови заболявания, вижте какви други ползи за здравето има пшеничната трева.

Функционира като зелена кръв – Пшеничната трева съдържа значително количество хлорофил. Хлорофилът е зелен пигмент, открит в растенията. Често се нарича „зелена кръв“, защото е биологично подобен на червения пигмент хемоглобин в човешката кръв. Едната разлика е, че хлорофилът съдържа магнезий, докато хемоглобинът съдържа желязо. Хлорофилът е известен с това, че помага за поддържането на здрави сърце и кръвоносни съдове.

Пшеничната трева също е богата на антиоксиданти, които са важни за червените кръвни клетки. Някои западни клинични проучвания показват, че пшеничната трева е от полза за хора с хемолитична анемия – заболяване на кръвта, което пречи на тялото да произвежда достатъчно хемоглобин.

Повишава имунитета – Изследванията показват, че захарите или олигозахаридите в пшеничната трева имат имуностимулиращ ефект.

Намалява риска от оксидативно увреждане – Още една причина да добавим към менюто си пшенична трева е, че тя е богата на важни антиоксиданти, наречени флавоноиди. Те предотвратяват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, които могат да засегнат клетките в организма и да доведат до възпалителни заболявания в дългосрочен план. Флавоноидите в пшеничната трева се борят със свободните радикали и защитават клетките от увреждане.

Източник: За какво е полезна пшеничната трева на прах? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase