Снимка: iStock

Един от най-лесните начини да подобрите диетата си е да научите как да идентифицирате най-нездравословните храни за ядене и как да ги замените с по-добри варианти.

Въпреки това, разглеждането на храните през призмата на „добри“ или „лоши“ може да направи решенията още по-трудни. Ако беше толкова лесно, колкото да знаем кои храни са добри или лоши за нашето здраве, повечето хора нямаше да ги ядат. Много от най-пристрастяващите и нездравословни храни са съблазнителна комбинация от въглехидрати и мазнини – заедно с малко добавена захар, сол или и двете – които са предназначени да ни карат да се връщаме към тях отново и отново.
 
Ето 10 често консумирани храни, които диетолозите препоръчват да ограничите:
 
Преработени меса като бекон, кренвирши и колбаси

Газирани напитки

Бял хляб

Пържени картофки

Хамбургери 

Понички

Топено сирене

Картофен чипс 

Преработени снаксове

Алкохол
 
Когато става въпрос за най-лошите храни обаче, диетолозите не забраняват нищо, а вместо това насърчават да намерим дългосрочни решения за намаляване или замяна на тези продукти. Добре е да ядем повече плодове, зеленчуци, ядки, семена и постни протеини, които са заредени с полезни хранителни вещества. Фокусирането върху положителната част на храненето може да помогне за намаляване на количеството храна с ниско съдържание на полезни вещества. Става въпрос за разбирането как различните храни могат да повлияят на нашето здраве и вземането на информиран избор.
 

Ето и кои са най-лошите храни, които е добре да изключите от менюто си

1. Преработени меса като бекон, кренвирши и колбаси

Преработени меса като шунка, бекон и колбаси са с високо съдържание на калории и сол и са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания поради влиянието им върху холестерола и кръвното налягане.
 
Изследванията показват, че преработеното месо има по-значително въздействие върху риска от сърдечни заболявания и смърт, отколкото непреработеното червено месо или пилешкото. Има също доказателства, че химикали, причиняващи рак, се образуват в преработените меса. В резултат на това преработените меса вече са класифицирани като канцерогени от Световната здравна организация.
 
Здравословни заместители – опитайте се да изберете постни източници на протеини, като пилешки гърди на скара или тофу, вместо да посягате към кренвирши или шунка. Тези алтернативи осигуряват протеини без вредни добавки, открити в преработените меса.

2. Газирани напитки

Газираните и другите сладки напитки са свързани с наддаване на тегло, затлъстяване, диабет тип 2 и кариес. Вместо да преминавате от нормални към диетични опции, е най-добре да се откажете от тези напитки.
 
Здравословни заместители – водата и билковите чайове са чудесни възможности да опитате вместо нещо газирано.
 
Повече за по темата четете в Tialoto.bg
 
Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase