Снимка: архив, БГНЕС

Древните египтяни са опитвали да разберат и лекуват рак преди повече от 4000 години, смятат учени, цитирани от Пи Ей мидия/ДПА.

Учени са открили данни за белези от разрези по череп около голяма лезия, за която се смята, че е причинена от разрастване на тумор. Те са открили следи и от около тридесет по-малки лезии по черепа, които са знак, че вероятно злокачественото образувание се е разпространявало. Черепът е на мъж, който бил на около 30-35 години, когато е починал, казват учените. Според тях белезите от разрези са от остър предмет и затова се смята, че древните египтяни са се опитвали да оперират тумора.

Когато за пръв път наблюдавахме разрезите под микроскоп, не можехме да повярваме какво виждаме, каза Татяна Тондини, изследовател в университета на Тюбинген, Германия.

Едгард Камарос, палеопатолог от университета на Сантяго де Компостела в Испания, каза, че хирургичните разрези може да са от медицинска аутопсия с цел изучаване на заболяването след смъртта на мъжа. "И двете възможности разкриват хирургична интервенция, свързана с тумори, и това е изумително. Откритието е уникално доказателство за това как древноегипетската медицина се е опитвала да се справи и да изследва рака преди повече от 4000 години. Това е изключителна нова гледна точка в разбирането ни са историята на медицината."

Учените, чието изследване е публикувано в специализираното издание "Франтиърс ин медисин", смятат, че макар ракът често да се възприема като заболяване, причинявано от човешката дейност и фактори като замърсяване на околната среда и хранене, то е засягало хората и в древните цивилизации.

Вярно е, че ракът се смята за съвременна болест, свързвана главно със западните навици и с канцерогени в околната среда. Но заболяването е било с нас от самото начало по много начини. Дори динозаврите са страдали от рак", каза Камарос, който е водещ автор на изследването.

Известно е, че древните египтяни са били много напреднали в медицината и са имали задълбочени познания по анатомия и хирургия. Има доказателства, че те са можели да идентифицират, описват и лекуват рани, болести и фрактури, както и да правят зъбни пломби.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase