Снимка: Istock

Стареенето е неизбежен процес, който никой не иска да вижда по лицето и кожата си. Но това не означава, че не можете да го забавите във времето и да отложите видимите му признаци максимално. Можете да успеете да направите това с помощта на някои прости, но ефективни промени в навиците си всеки ден. Остаряването и появата на бръчки могат да се забавят, ако се постараете да противодействате активно на тези процеси.

Ето 10 промени в ежедневието, които могат да помогнат да забавите стареенето.

1. Спрете да пушите.

Ако сте пушач, една добра причина да спрете цигарите е забавянето на стареенето. Цигареният дим съдържа множество вредни и ускоряващи стареенето на клетките вещества. Те имат канцерогенен характер, но и причиняват възпаления, увреждания, блокират нормалното делене и регенериране на клетките, което прави признаците на стареене по-видими.

2. Не пийте алкохол.

Алкохолът е другата причина за ускорено стареене. Той дехидратира кожата, като това я прави многократно по-податлива на бръчки. Алкохолът причинява и възпаления в клетките и тъканите, което ускорява стареещите процеси и е предпоставка за хронични заболявания.

3. Следвайте здравословна диета.

Здравословното и балансирано хранене е важно не само за фигурата ви, но и за забавяне на стареенето. Включването на протеини, омега-3 мастни киселини, въглехидрати, идващи от природни източници е най-доброто, което можете да направите за кожата и организма си. Плодовете и зеленчуците са много богат източник на антиоксиданти, които са много важен фактор в борбата със стареенето и възпаленията в тъканите.

4. Започнете да използвате слънцезащита редовно.

Повечето хора правят грешката да използват слънцезащитен крем само на плажа през лятото. Слънцезащитата е важна целогодишно и ако искате да запазите кожата си млада задълго, използвайте защитни продукти през цялата година, които да блокират влиянието на UV лъчите върху кожата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase