Снимка: Istock
fallback

Месото е един от най-използваните продукти в кухнята. С него обаче трябва да се внимава, защото е нетраен продукт и съществува риск от развитие на опасни бактерии. Консумацията на развалено месо може да е наистина опасна за здравето.

По какво личи кога месото е развалено?

Мирис

Лошата миризма е първият показател, за който хората обикновено следят. Неприятният мирис на месото издава влошеното му качество. Ако миризмата е прекалено натрапчива, изобщо не се опитвайте да готвите месото. Дори дългата термична обработка на високи градуси няма да помогне и месото ще остане опасно за здравето.

Лепкавост

Миризмата в повечето случаи не е най-добрият ориентир, защото тя се появява на по-късен етап от развалянето на месото. Преди да се появи лош мирис, то може да промени текстурата си. Усещането за лепкавост е един такъв белег. Ако забележите, че месото е изгубило свежия си вид, повехнало е и лепи върху дланите ви при докосване, не го гответе.

Потъмняване

Видимото потъмняване на месото е особено опасно, защото подсказва, че в него може да са се развили мухъл или бактерии. В никакъв случай не консумирайте такова месо, а го изхвърлете, защото е опасно за здравето.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 месеца

Ако е увиснало и не се събира в М размер работен гащеризон, тогава е развалено и не може да помага на лозето.

19

Анонимен

преди 2 месеца

Тъз статия за русофилите ли е пак? Питам що се съмнявам, че има нормален човек който да не знае кога му се е развалило месото ахахахахаха.

18

К9

преди 2 месеца

Мислех да отговоря на глупостите ти в опит да те образова малко, но щом прочетох за "високата" влажност от 75 процента и алчността на търговците да ти оробутват вода, сушейки колбаси на такава влажност разбрах , че си дървен философ и няма смисъл да ти обяснявам каквото и да било. Прави си луканки по твоят начин и си живей живота.

fallback