Снимка: БГНЕС

Конгресът на САЩ излезе в зимна ваканция, без да вземе решение за помощта за Украйна в размер на 61 млрд. долара.

От Белия дом заявиха, че решението на председателя на Камарата на представителите - Майк Джонсън от Републиканската партия - да не удължи работата на двете камари на Конгреса с една седмица, само насърчава потенциалните агресори в световен мащаб.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер изрично подчерта, че действията на американския Конгрес се наблюдават изкъсо от Москва, Пекин и Техеран. Сенатът на САЩ обаче подкрепи законопроекта за отбранителната политика, като отпусна рекордните 886 млрд. долара годишни военни разходи. Също така бяха обещани 300 млн. долара за Украйна по програма до 2026, пише "Ройтерс".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше на посещение във Вашингтон, но не успя да убеди републиканците да гласуват помощ за Киев.

Преди това законодателите не допуснаха пакета на Джо Байдън за 110 милиарда долара за Украйна, Израел, Тайван и за борба срещу нелегалните мигранти по границата на САЩ с Мексико. От Републиканската партия искаха повече средства именно за последния елемент от плана и така блокираха средствата за Киев и Тел Авив в Сената. 

Топ републиканецът в Сената Мич Макконъл преди това беше предупредил, че е почти невъзможно да се приеме пакет за Украйна до края на годината, тъй като ваканцията започва от 14 декември и вероятно няма да има удължаване на работата на Конгреса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase