Снимка: Istock

Пърженето е един от основните начини за приготвяне на храната. То е лесно, бързо, а ястията стават превъзходно вкусни. Но не и ако допускате някои грешки при пърженето, които пречат да се насладите на ястията в пълния им блясък.

За да се радвате на вкусни и хрупкави ястия всеки път, вижте кои са грешките при пържене, които не трябва да допускате.

Пържите прекалено много продукти наведнъж

Без значение да ли пържите месо, кайма или зеленчуци, количеството е от голямо значение. Препълването на съда за пържене пречи на храната да хване хрупкава коричка и да се сготви максимално добре. Когато пържите, постарайте се всяко отделно парче месо или зеленчук да има свободен досег с мазнината и съда.

Това означава, че е най-добре храната да е на един ред, а не съдът да е препълнен. Обръщайте от време на време, разбърквайте, а когато сте готови с партидата, извадете от съда и добавете останалото количество.

Пържите на прекалено висока температура

Твърде високата температура на мазнината кара храната да прегаря отвън, а отвътре да остане сурова и глетава. Това е особено неприятно при пържене на месо. Ако го изгори отвън прекалено бързо, а отвътре остане сурово, това ще развали крайния резултат на ястието ви.

Добре е да се поддържа постоянна температура на мазнината между 150 и максимум 200 градуса за оптимални резултати. За целта би било чудесно, ако си вземете термометър. С негова помощ ще се ориентирате най-добре до каква температура е достигнала мазнината в съда.

Пържите на недостатъчно висока температура

Твърде ниската температура е също толкова непрепоръчителна, колкото прекалено високата. Когато пържите на ниска температура, това изисква продължително време на готвене. Това крие риск храната да изгуби голяма част от хранителните и вкусовите си качества, да се разпада и да изгуби текстурата си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase