IStockphoto

Жълтъкът е онази част от яйцето, която мнозина предпочитат. Както всяка година по това време, така и тази, темата за това колко е полезен, е сред водещите. Тъй като след Великден остават множество сварени яйца, може да ги оползотворим и така да добавим необходимото количество протеин. Разбира се, това ще стане, ако не прекаляваме с изядения брой яйца.

Яйцата – печени, варени или пържени, са изключително полезни за цялостното здраве на човек. Както белтъците, така и всеки един жълтък има различен ефект върху тялото. Те спомагат за намаляването на мазнините, нивото на възпаление и са ефикасни за възстановяване на организма след боледуване.
 
Въпреки че е чудесно да ядете цели яйца, все пак трябва да внимавате. Някои хора, спазващи определена диета, махат жълтъците, като ядат само белтъците. Но днес ще разгледаме какво се крие в жълтата сърцевина на едно яйце.

Жълтък – основни ползи за тялото

Грижи се за здравето на очите
 
„Яйченият жълтък съдържа фитохимикала лутеин, който придава на жълтъка този прекрасен жълт оттенък“. Това обяснява Тоби Амидор, експерт по хранене и автор на бестселъра „Готварската книга за семейния имунитет“. Той разкрива, че лутеинът е особено важен за здравето на очите ни.
 
Въпросното вещество, открито в яйцата, се свързва с предотвратяването на дегенерация на макулата. Това е една от причините за загуба на зрението, която може да възникне с напредване на възрастта. Ето защо, консумацията на яйца под различна форма, най-вече на жълтъка, се препоръчва при хора с подобни проблеми.
 
Пълни са с протеини за изграждане на мускули
 
„Жълтъкът съдържа почти половината протеин в цялото яйце“, казва Амидор. Най-общо казано, едно цяло яйце има в себе си близо 13% протеин. Тоест, ако на ден хапвате по едно, ще си набавите около 7 грама протеин. Като 3 от него идват от жълтата част на яйцето.

Увредена коса – подхранете я с жълтък и зехтин

5 грешки при хапване на яйца за отслабване

Диета с яйца за по-бързо отслабване

 
„Протеинът в жълтъка помага за различни функции, включително изграждането на мускули, така че не хвърляйте тези златни жълтъци“, обяснява още специалистът по хранене.

Още за полезните ползи от жълтъка и други съвети за вашето здраве ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase