Снимка БГНЕС

Нелоши са резултати за първите дни на май от новия туристически сезон по Черноморието. От вчера курортите се пълнят с румънци, пристигат хора от и други европейски държави, както и българи.

Не всички хотели работят, основно тези, които са на първа линия - но се очаква да се напълнят максимално за Великден и Гергьовден, съобщава Сега.

Оживлението е факт, коментарите са, че към момента гражданите от санкционираната Русия се компенсират с туристи от други места. Като цяло очакванията са за силен туристически сезон, ранните записвания вървяха добре.

"Златни пясъци" се готви за около 15 000 гости през уикенда. Предимно румънци, основната вълна приижда от утре. В "Слънчев бряг" идват и гърци. Южното Черноморие очаква чартъри с британци и поляци. Малко по-късно - чехи, германци.

Общо делът на българите е висок, вероятно ще е над една трета. При българите фактор е съвпадението между Великден и почивните майски дни. Дъждовното време не отказва гостите, тъй като по принцип началото на май не предлага добри условия за плаж. Разчита се на басейни, спа глезотии и т.н. Вътрешни курорти като Банско, Сандански и др. също са пълни - почти изцяло от българи.

Навсякъде основният проблем остава добре познат - липсата на кадри. Румънският интерес към българското море, а и гръцкото, поради което автомобили от северната ни съседка преминават транзитно, станаха причини за командироване на румънски полицаи, които съвместно с български патрулират по пътищата.
Смесените екипи следят за трафика в областите Видин, Добрич, Русе и Силистра - 30 април, 1 май и 6 май са определени като ключови за натоварването дати.

Изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение и отнемане на предимство в тесни участъци са основните нарушения, за които ще следят полицаите. Екипи от Румъния, включително да следят за реда в самите курорти, бяха командировани и в предишните туристически сезони. Но сега се очаква да имат доста работа поради интензивния трафик в рамките на няколко дни. Всички водачи следва да бъдат доста внимателни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase