Снимка: Istock

Авокадото е прекрасен плод, богат на полезни мазнини и изобилие от фибри. То обаче рядко се среща на пазара напълно узряло. Когато купувате авокадо, то най-често е твърдо и се налага да чакате дни, докато узрее и стане меко и годно за консумация.

Но ако знаете някои трикове, ще ви е много по-лесно да накарате авокадото да узрее по-бързо. С помощта на хитрините, с които ще ви запознаем, ще имате добре узряло и меко авокадо за нула време.

Ето какво трябва да направите, за да накарате авокадото да узрее по-бързо от обикновено.

Сложете авокадото за малко във фурната

Лекото запичане на авокадото в нагорещена фурна няма да го накара да узрее по-бързо, но определено ще му помогне да омекне. Сърцевината му ще се отдели много по-лесно от кожата, а това ще ви помогне да го използвате за любимите си рецепти.

Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете авокадото в тава за печене, като предварително сте го увили стегнато в алуминиево фолио. Изчакайте 10 минути, след което проверете дали е омекнало. Ако не е, върнете го във фурната за още 10 минути. Всичко зависи от това колко е узряло преди да го пъхнете във фурната.

Срежете авокадото на две и го сложете в микровълновата

Друг бърз и лесен трик за омекване на авокадото без да го готвите, е да го сложите за кратко в микровълновата. Трябва само да го нарежете на половини преди това. Така ще ускорите процеса на омекване. Увийте всяка половина в найлоново фолио и пуснете за няколко секунди, не повече от 30. Това също няма да накара авокадото да узрее, но ще го омекоти и ще го направи годно за директна употреба в пресни салати, сосове, дресинги и гарнитури.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase