Снимка: Istock
fallback

Лукът е една от най-универсалните подправки, която почти винаги присъства в нашите рецепти под една или друга форма. Знаем, че редовната му консумация има редица ползи за здравето. Лукът повишава имунитета, намалява кашлицата, подобрява костната плътност, полезен е здравето на сърцето, спомага за усвояването на калция и други.

Тъй като има много различни видове лук, обичаме да разнообразяваме менюто си с тях. Днес споделяме с вас 7 вида лук и това как бихте могли да ги използвате. Повече вижте в следващите редове.

Шалот

Шалотът е малък, продълговат лук с кафява кожа и лилава месеста част. Има интензивен вкус и аромат, вкусът му е леко карамелен, силен. Може да се добавя към салати, ястия с пилешко месо, сосове, дресинги. Тук може да видите една чудесна идея с лук шалот.

Жълт лук

Жълтият лук е най-често срещаният вид лук. Има люспи в кафяви нюанси, а вътрешната му част е в цвят слонова кост. Вкусът му е остър. Жълтият лук е подходящ за почти за всяко ястие. Тъй като съдържа по-големи количества нишесте, той запазва структурата си дори след продължително готвене. Затова е подходящ за варене, пържене, задушаване и карамелизиране, както и за приготвяне на френската лучена супа.

Бял лук

Белият лук има леко горчив привкус, по-сладък. Подходяща съставка е към салса, гуакамоле, сосове за бургери, френска лучена супа. Ето една рецепта за салца сос, която да опитате. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Неграмотен

преди 2 години

Глупости на търкалета!Питайте тибетците,щото нали са прости за ползите от лука.Няма нищо лошо,дори повече полезни вещества има в обелката....

1

Асан

преди 2 години

Свинско с лук това е класика

fallback