Снимки: Reuters
fallback

Общ преглед

След като измина повече от 3000 мили и три седмици пропътувани през Атлантическия океан, Грета Тунберг пристигна в Лисабон. Вчера активистката обяви, че ще закъснее за срещата на ООН в Мадрид в социалните мрежи. Вчера тя написа: "Последният ни ден в окена. Вече помирисваме земята".

Oще по темата

Във вторник и сряда Грета ще се срещне с активисти в Португалия преди да отпътува за Испания, където ще държи реч на COP25.

Португалският министър благодари на 16-годишната шведка за усилията й чрез писмо, тъй като той вече е в Мадрид за срещата на ООН.

Президентът на страната Марселу Рибелу ди Соза също поздрави Грета и заяви, че "е удоволствие тя да е в Лисабон, но не чувствал, че ще е на място, ако лично посрещне активистката".

Грета пропусна първия ден на COP25 тъй като силни ветрове забавиха пристигането й. Тя отплава на 13 ноември от Вирджиния заедно със своя баща.

Пристигането й съвпадна с публикуването на нов научен доклад, според който има все повече доказателства, че светът става все по-топъл. През сегашното десетилетие вероятно ще бъде регистриран нов температурен рекорд, отбелязва АП.

Тунберг пристигна от САЩ, пътувайки на 15-метровата яхта "Ла Вагабонде" на австралийско семейство. Корабът се движи с възобновяема енергия, използвайки слънчеви батерии и хидрогенератори за енергийните си нужди.

Чилийската министърка на околната среда Каролина Шмит приветства ролята на Тунберг в привличането на вниманието към заплахата от климатичните промени. Шведската тийнейджърка е "лидер, който успя да промени сърцата на много млади хора и много хора по целия свят", заяви Шмит на конференцията в Мадрид.
Очаква се в Лисабон Тунберг да се срещне с местни лидери и други активисти. Представители на шведската активистка заявиха, че не могат да потвърдят кога тя ще замине за Мадрид, намиращ се на 600 км на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 4 години

Браво, Грета! Успех!Има още надежда за човечеството, щом има млади хора като теб!

51

Ей, социалните?

преди 4 години

Защо това момиче не ходи на училище???

50

Анонимен

преди 4 години

ОчевАдно е, че наша Грета е скъсала с даскалото!Но, след 4-5 години вече ще са я забравили като "изразходван материал", а тя ще е останала без образование млада жена ,която ще живее на соц помощи и с бутилка в ръка ще крещи нещо по улиците на Стокхолм плашейки хората!Пита се: Къде са родителите й и защо позволяват детето им да бъде използвано в доста съмнителни машинации!?

fallback