Снимки: Reuters
fallback

Учените твърдят, че ваксините никога не са били по-безопасни. Но през последните години наблюдаваме повишаване на броя на хората, които отказват да ваксинират децата си. Тази година най-голямата глобална заплаха бе провокирана именно от това – избухнаха епидемии от болести, които някои страни по земното кълбо не бяха виждали от десетилетия.

Oще по темата

Дебатът около това дали ваксините са безопасни или не, е обгърнат с фалшиви новини и дезинформация. А по време на изборите в Италия ваксинирането бе една от основните теми на кампаниите на партиите. Една от тях, която вече дори е в състава на правителството, се обяви твърдо зад идеята, ваксините да бъдат премахнати. Всичко това се случва по време на най-голямата епидемия от морбили в Европа и година, след като Италия прие закон, който забранява на децата, които не са ваксинирани да ходят на училище, а родителите им – глобени.

"Много семейства се съмняват, не сме само шепа хора. За това през 2017 година излязохме по улиците на Римини, Катаня, Неаполи“, казва Силвия Форасаси една от майките, които отказват да ваксинират децата си пред BBC.

Снимките, които показва, демонстрират многолюдни протести, ала запитана защо демонстрациите им не продължават и днес, тя отговаря: "Не, ние протестираме и сега.“

Всъщност, няма доказателства за скорошни протести по темата с ваксините. Едва 8% от населението на Италия е против ваксинирането. Но малцинството изключително шумно изразява вижданията си, че слагането на много ваксини по едно и също време не е безопасно, без значение какво казват докторите и науката по въпроса.

"Когато изразя своите съмнения пред докторите, бивам обиждана и заплашвана. Тонът е толкова агресивен, че ме е страх да отида в медицински център отново. Казват ми, че съм егоист, че ще изключат децата ми от училище“, казва Силвия. Тя живее в Римини – град, който прилага закона за ваксиниране много по-строго, от всяко друго населено място в Италия.

"Моята свобода приключва там, където се сблъсква с твоето право да живееш. Не можеш да продължиш да караш в насрещното на магистралата, защото това е твоят свободен избор. Твоят „свободен избор“ поставя под риск живота на други хора“, казва кметът на Римини Андреа Джинаси.

"За мен антиваксърите са като култ, воден от хора, които имат някаква печалба от случващото се. Някакъв финансов мотив. И всичко се подхранва от фалшивите новини“, допълва той.

"Ние не гледаме в магическа кристална топка.  Позоваваме се на информацията, която ни дават други хора. На науката!“, контрира бащата антиваксър Винченцо Дроси.

Антиваксърите в Римини често си организират сбирки, за да обсъдят страховете си и да ги подсилят с информацията, която откриват в интернет. Този метод се повтаря навсякъде по света, но най-вече в Европа и САЩ. Родителите, които се отказват от ваксините са отхвърлени от докторите и търсят информация от други източници.

Това ги вкарва в яма от алтернативни факти, повечето от които – недоказани научно.

Андрю Уейкфийлд, мъжът, който преди 20 години пише изследване, което свързва ваксините с аутизма, може да напълни цяла зала с последователи в Италия, въпреки, че проучването му многократно е оборвано, а самият той е изхвърлен от медицинския регистър преди 10 години.

Той твърди, че е бил цензуриран, а хора, като Насим Лангруди, които организират срещата с него, му вярват напълно.

"Много лесно се вижда, че медиите са манипулирани по тази тема, като например ние организираме много протести, а движението ни е голямо, но сме постоянно пренебрегвани от тях. - твърди Лангруди. - Италианските вестници и телевизии следват политическата линия. Те описват някои факти, по начин, който не е балансиран.“

Конспиративните теории са като гориво за това движение. Те са сигурни във факта, че правителствата и медиите са манипулирани от фармацевтичните компании, за да продават лъжи на родителите. Тези страхове са подхранвани, не само от отхвърлени доктори, но дори и политици.  Членовете на La Legа и "Движение пет звезди“, които сега са част от коалицията в италианския парламент, са твърдо против закона за ваксините. Но това не се случва само в Италия.

Мари Льо Пен и Доналд Тръмп също се обявиха против ваксините по време на своите кампании. От тогава Тръмп промени мнението си по въпроса.

Подобно на него, Джени Ардуини също е част от група на антиваксъри, докато не се консултира с лекар, който спокойно и обосновано отговаря на въпросите й и слага край на страховете й. След това, тя се опитва да поговори с останалите членове на групата си, но те не са склонни на дебат – вместо това изолират Джени. Оказва се, че живеем във време, в което фактите лесно могат да бъдат надвити от... вярванията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Елена Ефремова

преди 4 години

ПОЛУИДИОТЪТ дАВИДОФФ И ЖАЛКИТЕ ОЧИЛАРКОВЦИ, И ИЗМИСЛЕНИЯ ЛЕКАР - БАЩА.еЙ, ПЕДЕРАСТЛИВ ПСИХОПАТ , ОПЪВА ЛИ ТЕ КАТЯ ИЛИЕВА ОТ ОПТИКАТА

82

Анонимен

преди 4 години

Когато Бг медия ви говори за фалшиви новини трябва да сте максимално осторожност ЗАЩОТО в бългapaшките медии освен фалшиви новини друго НЯМА.

81

Елена Ефремова

преди 4 години

Шамура Сокалан - Мареша Скоклина - проверих в нета за ваксините, баба Магда Сакарева - дагма касиерова

fallback