Снимка: Reuters

Публичното недоверие към ваксините означава, че светът прави крачка назад в борбата срещу смъртоносни, но предотвратими заболявания, предупреждават експерти, цитирани от Би Би Си, разказва БНР.

Анализ на фондация "Welcome Trust" относно нагласите на отделните държави към ваксините, включва отоворите на над 140 000 души в над 140 страни.

Резултатите за България сочат, че едва 40 на сто от анкетираните смятат, че ваксините са безопасни.  На противоположното мнение са 15 на сто, а 35% не ги смятат нито за безопасни, нито за опасни. Без мнение са 10 процента.

57% от допитаните българи са съгласни с мнението, че ваксините са ефективни, а 71% от нашите сънародници са убедени, че те са важни за децата и подарастващите.

В България 96% от анкетираните родители са заявили, че децата им са ваксинирани.

Като цяло доверието в страната ни към ваксините е по-ниско от средното за Източна Европа, констатират анализаторите. Във всички съседни страни на България доверието към ваксините е по-голямо.

Още по темата

В глобален мащаб 7 на сто не са съгласни с мнението, че ваксините са безопасни, а 5% не смятат, че те са ефективни.

Най-голямо доверие в безопасността на ваксините има в Южна Азия и Източна Африка, най-малко е то в Западна и Източна Европа.

Първенството обаче се води от Франция - страната е на първо място сред държавите в света по недоверие към безопасността и ефективността на ваксините. Според една трета от французите ваксините не са безопасни, а според 20 процента - не са ефикасни, сочат резултатите от проучването, обхванало 140 000 души от над 140 страни.

"Случаят с Европа е парадоксален - един от най-богатите и образовани региони в света същевременно е и сред най-скептичните по отношение на ваксините", отбелязва Хайди Ларсън от Института по хигиена и тропическа медицина в Лондон, цитирана от БТА.

В Украйна, където миналата година бяха регистрирани най-много случаи на морбили в Европа (общо 53 218), едва 29% смятат ваксините за безопасни и само 50 на сто от запитаните са съгласни, че те са ефективни.

В Афганистан и Пакистан, например, лъжливите слухове за ваксината срещу полиомиелит като част от западен заговор, през последните години възпрепятстват глобалните усилия за изкореняването на болестта.

Според Световната здравна организация нежеланието за ваксинация е в топ 10 на заплахите за глобалното здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase