Снимка: Visualhunt
fallback

Американска компания, притежавана от германския гигант "Байер", е създала лук, който не предизвиква сълзене при рязане.

Откритието е резултат от селекция, продължила над 30 години и е пробив в земеделието, похвалиха се производителите от "Съниън". То е постигнато чрез продължителна кръстоска на сортове.

Сортът няма нищо общо с ГМО технологиите и се очаква да предизвика бум на пазара, тъкмо защото избягва страховете на потребителите от намесата на генни-модулатори.

След като бъде обран зеленчукът трябва да престои известно време в складовете, като "сълзливият ефект" намалява с времето, а вкусът става по-сладък, колкото по-дълго се съхранява, обясняват създателите му.

Лукът без сълзи ще бъде пуснат на американския пазар през март и се очаква по-късно да бъде лансиран и в Европа. Засега ниви с него са засети в два американски щата – Невада и Вашнигтон и производителите вече го берат. Те смятат, че количествата ще стигнат за два месеца и ще се продават само през определени търговци. До декември новият лук ще бъде засят на цялата територия на САЩ.

Вкусът на новия сорт е подобен на познатия кромид – сладък. Той има обичаният за лук аромат и е хрупкав, така че потребителите няма да усетят разлика, с изключение на сълзите на домакините при подготовката му зя ядене. Сортът ще бъде още по-подходящ за готвене, тъй като има достатъчно силен аромат, без да е остър.

Причината за сълзенето при разянето на лук са химичните реакции при нарушването на целостта на клетките на лука. Получаваните от тях киселини се превръщат в летливи газове, които дразнят носа и очите и генерират отделянето на течност.

Изобретени са стотици методи за намаляването на ефекта от тези процеси, включително носене на очила, замразяване или попарване на лука преди рязане, създаване на пара, която да разрежда летливите газове, използване на хирургически наточени ножове и др. Новото откритие ще реши кардинално проблема, обещават производителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 години

Още преди 20 години тук имаше червен лук който не люти и е много по-сочен от лютивия. Краварчетата много обичат да откриват топлата вода.Все пак системата им е такава, че не е важно кой какво е открил а кой какво е патентовал. Патентоват се какви ли не щуротии, с надеждата да се изкара някой лев после, буквално всичко, дори неща които са напълно безсмислени или лишени от приложение, та камо ли популярен сорт лук, случайно останал незабелязан досега.

14

Анонимен

преди 6 години

До Уточнение"Строго погледнато, селекцията пак си е ГМО - генно модифициран организъм."ГМО е само когато има пряка човешка намеса в самата генетична структура. При селекцията човек избира какви гени да се кръстосат, но самата кръстоска си става по натуралния начин, няма пряка човешка намеса в ДНК-то.Разликата е природата си знае работата, и кръстосва лук с лук, докато човека си мисли, че знае по-добре, но реже и слага каквото му дойде и отгоре отгоре да видим кво ще излезе.

13

8

преди 6 години

Пак са излъгали матриала и са гушнали едни парички за "селекция". Баба ми без селекция от много години гледа такъв лук - дето изобщо не люти и е с много по-богат вкус от другия, и едва ли е селекция на баба ми, защото гледам и бабите по пазара го продават, а голямата изненада е, че е същия като тоя на картинката :)Някой май е патентовал нещо отдавна съществуващо

fallback