fallback

Общ преглед

На днешния 16 юни своя 80-годишен юбилей празнува последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски. Роден през 1937 година в София, той наследява на трона своя баща Борис III още на 6-годишна възраст.

Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща 50 години по-късно – през май 1996 г. Става става министър-председател от 2001 до 2005 година.

Ето най-важното и любопитно за последния български цар:

Симеон II е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон.

Бъдещият цар произхожда по бащина линия от рода Сакс-Кобург-Гота и от рода на Орлеаните. По майчина линия Симеон II е свързан с италианската кралска династия на Савоите и с черногорската династия.

Негов кръстник е генерал Данаил Николаев, сочен за патриарх на българската войска.

Още като бебе, чрез прокламация от цар Борис III, прочетена на 27 юни 1937 г. от министъра на войната Христо Луков, княз Симеон Търновски е зачислен в Шести пехотен търновски полк с чин подпоручик и е назначен за шеф на Деветнадесети пехотен шуменски полк, на Първи армейски артилерийски полк и на Трети конен полк.

Симеон II е цар на България от 1943 до 1946 г. Заради ненавършено пълнолетие обаче от негово име управлява регентски съвет.

На 16 септември 1946 г., след проведен референдум за провъзгласяването на България за република, царското семейство на практика е прогонено от страната.

След референдума царското семейство заминава за Египет, където в изгнание живее бащата на царица Йоанна – италианският крал Виктор Емануил III. Там Симеон Сакскобургготски завършва британския колеж "Виктория" в Александрия.

Няколко години по-късно - през 1951 г., семейството се установява в Испания.

На 21 януари 1962 г. Симеон Сакскобургготски се жени за испанката Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат четирима синове, една дъщеря и 11 внучета.

Симеон Сакскобургготски е носител на най-високите степени на над 30 европейски династически ордена и отличия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Мина

преди 6 години

Според мен трябва да си върнем негово величество кралят и да станем отново кралска държава като Англия.Бих направила и подписка за това.

71

Уточнение

преди 6 години

Стамболов преди да умре съсечен е признал, че най-голямата му грешка е докарването на Фердинанд в новоосвободена България. Да, ама късно. И откъде накъде едни ще ни освобождават и проливат кръвта си, че да ни има въобще, а други ще ни управляват. Пълно безумие! Е, сега сме пак под опеката на същите "велики сили" от Европа и затова вървим с бързи крачки към тотално заробване, а може би и изчезване.

70

Анонимен

преди 6 години

А българския мозък се "охранява" като Area 51 за да не може да проникне "миссълта"!

fallback