Снимка: bgonair.bg
fallback

Историята на Жанин Глойер може да послужи за пример на всеки моден дизайнер. Преди години, докато е доброволец на хуманитарна мисия в Индия, вижда с очите си лошите условия, в които работят шивачките там. За да се противопостави на тази несправедливост, създава собствена модна линия и бизнес при съвсем различни условия за работещите.

"Имам привилегията да съм родена и израснала в Германия. Здрава съм и съм възпитавана в добро семейство. Помислих си: "Аз трябва да използвам тази привилегия, за да помогна на жените, които не са имали моя късмет". Най-лесният и практичен начин да го направя беше да основа компания, вместо да правя дарения, които ще помогнат за известно време, но няма да решат проблема в дългосрочен план", коментира модният дизайнер Жанин Глойер пред Bulgaria ON AIR.

Във фирмата на Жанин работят общо 16 жени и всички те са от Индия. Знае, че мащабът на направеното от нея е малък, но се надява да бъде катализатор на промяната. Вярва, че в 21-ви век отношението на работното място към жените не може да е като към робини.

"Условията в текстилния бранш там са много лоши. Работят извънредно, трудът им не е добре платен. Няма и никаква сигурност за жените, които работят без да подписват каквито и да било договори. В случай, че се разболеят или не могат да работят повече, те просто ще бъдат изхвърлени", обясни Жанин.

За да се променят условията на труд в текстилния бранш, Жанин вярва, че компаниите в модния бизнес трябва да променят своя подход. С основаването на своя собствен бранд, тя се опитва да бъде добър пример.
 
Жанин съветва самите потребители да подбират дрехите в гардероба си разумно. Защото докато купуваме поредната си риза, правим една компания по-богата, а жените, които работят в текстилния бранш - по-нещастни.

Какво е да правиш мода със сърцето си, разказват Милена Енчева и операторът Атанас Захариев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

До анонимника 5

преди 7 години

"На когото не му оттърва, да не работи! Тези жени имат нужда от работата, за да не умрат от глад." - Ало, ти да не живееш в 19 век? Или избиваш комплекси за малоценност (т.е. да покажеш колко си велик)?

8

Дзъ

преди 7 години

Ако озаптим консуматорските си апетити светът ще стане по- разумно място... не разбирам защо е нужно да имаш 70 ризи, като са ти необходими не повече от 15

7

богомилът

преди 7 години

ЗАГЛАВИЕТО Е ИЗПИСАНО НЕГРАМОТНО!!!

fallback