Снимка: Reuters

Британски учени откриха причините, заради които хората ходят болни на работа.

Очаквано се оказа, че не меракът за работа е основната причина. Служителите ходят на работа, дори когато не им е добре, заради високите изисквания на работодателите си, заради стрес и заради липсата на гаранции, че ще си намерят нова работа, ако загубят сегашната си.

Учените сравняват това поведение с честите прояви на допълнителна работа, когато работникът или служителят прекарва на работното си място повече време, отколкото е посочено в трудовия му договор.

В повечето случаи презентеизмът (новия вид работохолизъм) се дължи на заболяване, вследствие на което човек не се справя със задълженията си и се задържа по-дълго на работното си място. Презентеизмът обаче може да е свързан не само с лошата самооценка на работника, но и с високата му мотивация, с корпоративна солидарност, смятат учените.

Според данните на изследването, ако работодателят приема нормално отсъствието по болест, ефективността на работата значително се повишава.

В работата си учените са анализирали данните от 61 изследвания, включващи материали за повече от 175 000 души от 34 страни по света. С тяхна помощ те са разработили съответния аналитичен модел за откриване на основните причини за презентеизма и за отсъствията.

Оказва се, че основните загуби на работодателите заради временната нетрудоспособност на сътрудниците не са свързани с отсъствието им от работа, а с неефективното присъствие. Така, икономическите загуби от презентеизма във Великобритания надхвърлят 22 милиарда долара на година, съобщава БТА.

Учените се надяват, че техният анализ ще позволи на работодателите да повишат ефективността на труда на работниците и служителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase