Снимка: Архив Reuters
fallback

Лесно можем да избегнем прекаляването с алкохола, ако свикнем да пълним чашите си наполовина, съветват американски учени от университета "Корнел" в щата Айова, пише в. "Дейли мейл".

Изследвания са доказали, че хората, които пият по този начин, консумират средно с 20 на сто по-малко в сравнение с тези, които пълнят чашите си догоре. Добри резултати давало и пълненето на чашата с питието да става до два пръста под горния й ръб.

Изследователите провели тестове със 74 студенти, които можели да си налеят вино по различни начини, така че да контролират количествата на напитките, както и формата и цвета на чашите. Питиетата се сервирали с храна и на гладно.

Участниците си наливали бели и червени вина от бутилки, напълнени до различна степен. Тестваните трябвало да си налеят толкова, колкото нормално биха изпили на едно сервиране.

Дамите по правило си сипвали по-малки количества в чашите и пиели по-малко. За тях консумирането на алкохол не било толкова социално приемливо, колкото при мъжете . Представителите на силния пол си сипвали пълни чаши и пиели много повече.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 9 години

"Пълним чашата наполовина - пием по-малко"Абе то ако не пълниш въобще чашата - тогава пиеш най-малко. Ама дали си заслужава? Хората си пият, за да се напият или поне да им дойде настроението. Те пък "умните" учени ни съветват как да не се напием и да не не идва настроението. Още малко и ще им дойде идеята да си съхранявам водката и ракията в чашки, а не да си седят по бутилки, за да могат да изветряват и да не ме хващат. Глупави учени бих казал.

9

Анонимен

преди 9 години

Абе за хората отстрани ще изглежда, че пиеш като смок, защото си пълниш с чашата по-често от тоя, дето я пълни догоре от раз.

8

Анонимен

преди 9 години

"Пълним чашата наполовина - пием по-малко"Гениално. Американските учени скоро ще задминат британските си колеги. Вероятно следващото откритие ще е, че ако си разреждаме алкохола, ще ни хваща по-малко.

fallback